hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A poszt-Covid még létezik

A budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, Toldy-Schedel Emil az Indexnek beszélt arról, hogy kevesebb a poszt-Covid-szindrómás beteg is.

Toldy-Schedel Emil kardiológus tapasztalata szerint a poszt-Covid még létezik, de jóval kisebb arányban, mivel már enyhébb a koronavírus-fertőzés lefolyása, sokan múló náthaként esnek túl rajta. Attól, hogy enyhébb, még mindig járhat maradványtünetekkel, bár jóval kisebb az ilyen esetek száma, mint az elmúlt években, hasonlóan szív- és érrendszeri, tüdő-, idegrendszeri panaszok jelentkeznek – fűzte hozzá. 

Egy, a Nature Communications szaklapban nemrég publikált kutatás is ezt támasztotta alá, amelyet 18–70 év közötti norvég lakosok részvételével végeztek 2021. december 8. és 31. között, amikor egyszerre volt jelen az országban a delta- és az omikron-variáns. A fertőzöttek hasonló tünetekről számoltak be, és mindkét variánsnál tapasztaltak elhúzódó panaszokat, bár az omikron esetében 90 nap után kevésbé fordult elő.

A korábbi terminológia szerint a koronavírus-fertőzés után elhúzódó, 4 hét után is fennálló betegség a long-Covid, de ha 12 héten túl is panaszosak maradnak, vagy hetekkel a felépülés után jelentkeznek tünetek, azt poszt-Covidnak nevezzük. Mivel a tünetegyüttes hasonló, függetlenül attól, hogy mióta állnak fenn, vagy mikor jelentkeznek, jellemzően több szerv érintettségével jár, kezelésükre országszerte különböző szakorvosok együttműködésével működő poszt-Covid-centrumokat hoztak létre, többek között pulmonológus, kardiológus, neurológus, pszichiáter, belgyógyász közreműködésével. 

A Szent Ferenc Kórház főigazgatója az Indexnek arról számolt be, hogy poszt-Covid járóbeteg-ellátásra manapság is minden korosztályból érkeznek betegek hozzájuk, de tapasztalataik szerint az idősek jobban elfogadják az állandósult tüneteket. A fiatalok közül többen jelentkeznek a kórházba panaszaik kivizsgálására. A gyermekklinikákon autoimmun problémák még mindig előfordulnak hosszú távú szövődményként.  

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés