hirdetés
2018. július. 22., vasárnap - Magdolna.
hirdetés

A meddő párokat is támogatják

Már júliusban hatályba léphetnek a lombikbébi-kezelések kiterjesztéséről szóló kormánydöntés egyes elemei – értesült a Magyar Idők.

hirdetés

Magyarországon egyelőre csak a gyermekek 3-4 százaléka születik meddőségi kezelés eredményeként, miközben mintegy 150 ezer meddő pár él hazánkban. Az egészségbiztosító egy korábbi elemzése szerint a lombikbébimódszerrel született gyermekek száma az évenkénti kétezer helyett ez esetben akár 3500 is lehetne. A most elfogadott változtatás részeként éppen ezért kétszeresére emelik a meddőségi kezelések támogatására fordítható, nagyjából évi 2,5 milliárd forintos keretet. Ez lehetőséget ad arra, hogy a jelenlegi évi mintegy 6500 mesterséges megtermékenyítési eljárásnál lényegesen többet végezhessenek el társadalombiztosítási finanszírozással.

A kormány szerint fontos, hogy ne legyen anyagi akadálya annak, hogy valaki igénybe vehesse a lombikprogramot. Ehhez az egyik legfontosabb lépés a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatásának növelése. Ezek a készítmények ugyanis összességében akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek annak ellenére, hogy az állam is mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta eddig is az érintettek gyógyszereit. Információink szerint most az eddigi 70 helyett 90 százalékos támogatás jár majd e készítményekhez. Emellett annyi gyermeket lehetne támogatott meddőségi kezeléssel vállalni, amennyit egy házaspár csak szeretne, ennek nem lenne anyagi korlátja. Jelenleg Magyarországon országosan tíz centrumnak van engedélye meddőségi kezelésekre. A Magyar Idők úgy tudja, hogy a kormány ezek fejlesztéséhez is hozzá kíván járulni.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés