hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A ketamin és az elektrokonvulzív terápia depresszióban

Bár az elektrokonvulzív terápia a ketaminnál hatékonyabban enyhíti a major depressziós epizódban szenvedő betegek tüneteit, a terápiás előny a korábban tapasztaltaknál kisebb lehet, írja az OTSZ Online.

Egy új metaanalízis azt mutatja, hogy bár az elektrokonvulzív terápia (ECT) hatékonyabb a ketaminnál a major depressziós epizódban (MDE) szenvedő betegek tüneteinek kezelésében, az új eredmények arra utalnak, hogy a terápiás előny kisebb lehet, mint amit a korábbi elemzések mutattak. A metaanalízis öt vizsgálat 278 MDE-ben szenvedő felnőttjére terjedt ki. Közülük 141-et ketaminnal, 137-et pedig ECT-vel kezeltek. A fő elemzésben a kezelés utáni depressziós értékelések tendenciaszerűen alacsonyabb pontszámot mutattak az ECT-vel kezelt betegek esetén (standardizált átlagos különbség [SMD], -0,39; 95% CI, -0,81-0,02).

A két, módszertanilag erősebb vizsgálat érzékenységi elemzésében az ECT jobbnak bizonyult a ketaminnál (összevont SMD -0,45; 95% CI, -0,75 -0,14). Az ECT a válaszadási arány (kockázati arány [RR] 1,27; 95% CI, 1,06 - 1,53) és a remissziós arány (RR, 1,43; 95% CI, 1,12 - 1,82) tekintetében is előnyösebb volt a ketaminnál. Nem volt szignifikáns különbség a csoportok között a válaszhoz és a remisszióhoz vezető ülések száma és a kognitív eredmények alapján.

Az elemzés fő korlátai, hogy kevés a rendelkezésre álló vizsgálat és azok mintaszámai, és valamennyi vizsgálatban magas volt a torzítás kockázata.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés