hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A fertőzéses esetek töredékét jelentik

A legutóbbi adatok szerint évente kétezer beteg kap valamilyen kórházi fertőzést Magyarországon, harmaduk bele is hal ebbe. Ám a kórházak most csak az esetek töredékét jelentik, szakemberek évi 90 ezer fertőzésről beszélnek. A Magyar Rádió szerint ezen a helyzeten változtatna egy most készülő rendelet.

Arról, hogy évente hány ember fertőződhet meg a magyar kórházakban, nincsenek pontos adatok. Bár az intézményeknek jelenteniük kell a leggyakoribb és legveszélyesebb kórokozókat, így az MRSA-t is, ez a jelentés önkéntes, az eredmények pedig biztos, hogy nem mutatnak valós képet. 2007-ben például mintegy kétezer fertőzést jeleztek a kórházak, minden harmadik esetben meghalt a beteg. Ugyanakkor a nemzetközi adatok alapján körülbelül 90 ezer eset fordulhat elő évente Magyarországon, és közel ezer végződhet halállal - mondja Böröcz Karolina, a Tisztiorvosi Szolgálat kórházi fertőzésekkel foglalkozó osztályvezetője. Igaz, évről évre több kórház jelent, de még mindig van olyan intézmény, amely egyáltalán nem foglalkozik ezzel. A kórházak egy része sem azonosítja ezeket a fertőzéseket, tekintettel arra, hogy nagyon kevés a mikrobiológiai vizsgálat. A másik probléma az lehet, hogy gyakorlatilag nem működik jól ma Magyarországon az infekciókontroll az egészségügyi intézményekben – mondja Böröcz Karolina.
Hozzá kell tenni, a kórházi fertőzések számát nem lehet nullára leszorítani, hiszen a kórházakban sok a kórokozó, és sok a legyengült a beteg is. Különböző higiénés előírások betartásával azonban jelentősen csökkenthető lenne az ilyen esetek száma. A megfelelő kézmosással például 30-50 százalék megelőzhető lenne. Sokszor ugyanis a kórokozó az orvos, illetve a nővér kezén van. A kórházak 80-90 százalékában egyébként elvileg van fertőzésekkel foglalkozó, úgynevezett infekto-kontrollcsoport, de ezek többségében nem az Európai Uniós ajánlásoknak megfelelően működnek. Nem oktatják, és nem is ellenőrzik a dolgozókat, legalábbis nem eléggé. Varga Ferenc, a Kórházszövetség elnöke úgy véli, sokszor a jó hírüket féltik a kórházak, ezért nem jelentik a fertőzéseket.

Több európai országban, így például Angliában a kormányprogram része a kórházi fertőzések visszaszorítása. Németországban, ahol évi félmillió kórházi fertőzést regisztrálnak, pedig egy éve indult az úgynevezett tiszta kezek akció. Itt célként tűzték ki, hogy az orvosok és a nővérek gyakrabban alkalmazzanak alkoholos kézfertőtlenítést. Nálunk ilyesmiről egyelőre nincsen szó. Bár Böröcz Karolina azt mondja, készül egy rendelet az Egészségügyi Minisztériumban, amely szabályozná ezt a területet, és szigorúbban előírná, hogy mit kell tenni a megelőzés érdekében, és mit kell jelenteni. A részletekről egyelőre nem kaptunk információt a tárcától.

Forrás: Dobozi Pálma (Magyar Rádió)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés