hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Visszamenőlegesen csökkent a rezidensek bére

Egy május 20-án megjelent kormányrendelet törölte a jogszabályokból a rezidens képzési díj (2021. jan. 1. előtt: "rezidens pótlék" - 24 ezer Ft/hó) fogalmát, és az arra dedikált állami forrást is.

A módosítás nyomán nemcsak, hogy csökkenne a rezidens orvosok fizetése, de mivel a márciusi bértől kezdve(!), visszamenőleg léptetik érvénybe a módosítást, félő, hogy egyes kórházak akár vissza akarnák fizettetni a márciustól kifizetett összegeket is, vagy levonnák utólag a júniusi/későbbi bérekből – írja közleményében a Magyar Rezidens Szövetség.

A módosítást követően megpróbálták megkeresni az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve az Országos Kórházi Főigazgatóságot, a választ még várják.

Az MRSZ minimálisan szükségesnek tartja, hogy már kifizetett bért ne kelljen visszafizetni/ne vonjanak le a későbbi bérből. Úgy vélik, súlyosan rossz üzenetet hordoz egy visszamenőleges bércsökkentés a 3. járványhullámának elmúltával.

Mint írják, meggyőződésük, hogy ha a pótlék kivezetése elkerülhetetlen, az legkorábban a béremelés következő lépésekor, 2022. január 1-jén lehetséges, így biztosítva, hogy ne történjen bércsökkentés átmenetileg sem.

Illetménykiegészítésként a bérelem kifizetésének folytatását akár az országos kórház-főigazgató is elrendelheti, így az eddigi helyzet megtartásához elégséges lehet az ő döntése is, nem feltétlenül volna szükséges a jogszabálymódosítás visszavonása.

(forrás: Magyar Rezidens Szövetség)
hirdetés

Könyveink