hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újra egyeztettek – Frissítve: részmegállapodás született

Az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak járó cafetéria-juttatások kifizetéséről tárgyaltak ismét az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az érintett szakszervezetek képviselői. Most részmegállapodás született, ám "nincs vége az ügynek."

 A tárgyalást megelőző sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője (Fidesz) arról beszélt, hogy többen is hibáztak, ezért is örül annak, hogy a Kúriának az öt dolgozó által cafetéria-ügyben indított próbaperében hozott döntését követően az ÁEEK nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen jogi eljárást kezdeményezett.

Április 5. óta zajlanak a tárgyalások a kifizetésről – idézte fel a politikus. Szavai szerint ilyen sokszereplős, nagy ügyet csak tárgyalásos úton lehet előre vinni. "Akiket megillet a juttatás, azoknak ki kell fizetni" – tette hozzá. A politikus arról is beszélt, hogy a cafetéria-ügy mellett be kell fejezni az egri kórház több mint 6 milliárd forintos, már többször "lélegeztető gépre került és újraélesztett" fejlesztését.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója emlékeztetett, hogy a Kúria döntését követően azonnal megkezdték az egyeztetéseket a jogosultak köréről, illetve a jogos juttatás mértékéről. Szem előtt kell azt is tartani, hogy mindez nem nehezítheti meg a kórház működését, nem veszélyeztetheti a betegbiztonságot.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke reményének adott hangot, hogy rövidesen lezárulhat a szakszervezet által kezdeményezett procedúra. Azt is megjegyezte, hogy a MASZSZ konkrét javaslatokkal, megállapodástervezettel készült a tárgyalásra.

Cser Ágnes, a másik érintett szervezet, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: a reménybeli megállapodás értéke, hogy a kórházfenntartó magyar állam hajlandóságot mutat arra, a perben nem álló, pert jogerősen nem nyerő dolgozók számára is pénzt fizessen egy korábbi szabályzat alapján. 
Ez nem automatizmus, nem jár alanyi jogon – hangsúlyozta az érdekvédő.
Székely Tamás korábban az MTI-nek eljuttatott közleményben arról írt, hogy a kórház az érvényes szerződés ellenére már három éve nem fizet béren kívüli juttatást mintegy 1500 dolgozójának.

Próbaként öten már jogerősen pert nyertek az ügyben, hétszázan a napokban elindították, 795-en pedig hamarosan el fogják indítani az eljárást. Dolgozónként évente egyhavi bér a tét, a teljes összeg pedig a kamatokkal és a perköltséggel együtt összesen csaknem félmilliárd forint.

Frissítve: részmegállapodás született

Peren kívüli részegyezség keretében az egri Markhot Ferenc Kórház szeptember 10-ig kifizeti a mintegy 1100 dolgozónak a nem vitatott, 2013. áprilisa és október 15. között járó félévnyi, összesen közel 70 millió forintnyi cafetériát. Erről hétfő este született megegyezés a kórház és fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, valamint az érintett szakszervezetek között.

A megállapodást Tóth Ildikó, a kórház megbízott főigazgatója, Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke és Kovács-Csatlósné Pálos Rita, az Egri Ápolási Szakszervezet elnöke írta alá.
Kitértek arra is, hogy a tárgyalásokat folytatják, és kezdeményezik a cafetéria-ügyben indított peres eljárás szüneteltetését.

Az Egri Ápolási Szakszervezet a cafetéria-ügyben támogató Magyar Szakszervezeti Szövetség kedden kiadott közleményében ugyanakkor arról ír, hogy a jogos cafeteria-követelésnek a töredékét, 32 helyett mindössze hat hónapot hajlandó kifizetni a kórház.
A MASZSZ szerint közel 1500 dolgozó érintett a cafetéria-ügyben, a 2013 óta jogtalanul visszatartott béren kívüli juttatás – dolgozónként évente egyhavi bérnek megfelelő összeg – összesen mintegy félmilliárd forintra rúg.
Felidézték: a Kúria öt, próbaperre vállalkozó dolgozónak az év elején a teljes időszakra vonatkozó összeget megítélte, ám ezt az intézmény képviselői "jogtechnikai hibának" minősítették.
A MASZSZ azt írta: a szakszervezetek egyelőre elfogadták a megállapodás feltételét, a kórház ellen a napokban benyújtott 700 per szüneteltetését, ám jelezték, "nincs vége az ügynek", és ha szükséges, folytatják a bírósági eljárást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink