hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Új javaslatok a lombikkezelések átalakítására

Megszüntetnék a kezelések közötti 3 hónapos kötelező várakozási időt, és az öt stimulációból származó összes embriót ingyen beültetnék, írja a hvg.hu.

További részletek kerültek nyilvánosságra abból, a meddőségi kezelések átalakítására tett javaslatcsomagból, melyet a Humánreprodukciós Igazgatóság nemrég tett le a kormány asztalára. Terveik szerint megszüntetnék a kezelések közötti 3 hónapos kötelező várakozási időt, és az öt stimulációból származó összes embriót ingyen beültetnék, de csak szigorú szabályok szerint. Az iskolákba érkeznének a termékenységtudatossági órák, hogy minél előbb vállaljanak gyermeket a magyar fiatalok, írja a lap, azt is jelezve, hogy korlátoznák az egyszerre beültethető embriók számát, és minden 40 év alatti daganatos páciensnek lehetővé tennék a sperma- vagy petesejtfagyasztást.

Az, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül működő Humánreprodukciós Igazgatóság elkészítette javaslatait a meddőségi ellátás rendszerének változtatására, nem újdonság. Vezetője, Vesztergom Dóra a hvg360-nak adott interjújában ezek közül többet is elárult: rendeznék például a petesejt-donáció és az embriók genetikai vizsgálatának kérdését, az ingyenességhez és a 45 éves korhatárhoz viszont nem nyúlnának. Beszélt arról is, hogy a tervek szerint a jövőben nem öt beültetés lesz államilag finanszírozott, hanem öt stimuláció és az abból létrejött összes embrió beültetése.

Vesztergom Dóra reményei szerint már júniusban rengeteg finanszírozási változás várható, amelyek célja, hogy rövidítsék a betegutakat, és csökkentsék a kezelésekig eltelt időt.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink