hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Új, innovatív eljárások a gyermekellátásban

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet idehaza elsőként honosít meg két új, innovatív eljárást a gyermekgyógyításban, valamint a meglévő röntgen diagnosztikai hátterét új technológiával, egy ultraalacsony RTG-sugárzással működő EOS 3D-s test-szkennerrel egészítette ki.

Mindhárom fejlesztés utat nyit a korszerű számítógépes technológiák bevonására a gyermekgyógyászati gyógyítás továbbfejlesztésére, és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, mint országos gyermekgyógyászati módszertani központ, ennek a tudásnak a széleskörű átadására.

EOS: ultraalacsony sugárdózisú, 3D leképezésére alkalmas test-röntgen a gyermekgyógyászatban

Az EOSedge ultraalacsony dózisú teljes test-szkenner, a teljes testet két irányban szimultán leképező röntgenkészülék, mely az első ilyen típusú eszköz Magyarországon. A szinte sugárterhelés nélkül működő EOS új radiológiai diagnosztikai lehetőséget jelent a gyermekgyógyászatban hazánkban, ahol gyakran van szükség röntgen-vizsgálatra, amely sok esetben a test nagyobb területére is kiterjed.

A meglévő digitális berendezések a teljes gerincről és alsó végtagokról egyben nem tudnak felvételt készíteni és 3D leképezésre sem képesek, mint ahogyan a felvételek készítése közbeni mozgás kiküszöbölésére sem alkalmasak. Az EOS alkalmazásával ez mostantól biztosítható, továbbá nyitottabb, ezáltal a klausztrofóbiában szenvedő betegek, valamint az állni nem képes betegek is könnyen vizsgálhatóak. Az EOS készülékben megfelelő takarásmentes pozícionálása tud megtörténni a teljes test, gerinc és lábszár felvételeknek állóhelyzetben, mely igen fontos az orthopédiai és mozgásszervi betegek diagnózisának és kezelésének szempontjából.

Fotó: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
Fotó: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Ezzel a berendezéssel ki tudnak váltani CT vizsgálatokat és a hagyományos felvételi technikával, nehezen elvégezhető felvételeket. Naponta akár 150 beteg vizsgálatára is képes és a komplex vizsgálatokkal is kevesebb, mint 4 perc alatt végez. Egyidejűleg készít frontális és oldalirányú teljestest felvételeket, átlagos felnőtteknél kevesebb, mint 20 másodperc, gyermekeknél kevesebb, mint 15 másodperc alatt. A teljes csontrendszert érintő betegségek esetében is kiemelt fontosságú, előnyei már nélkülözhetetlenek a gyermekgyógyászat, a sürgősségi betegellátás, és az onkológia mindennapi klinikai gyakorlatában is. 1:1 méretarányú, 2D/3D képek rögzítése néhány másodperc alatt történik meg - illesztés nélkül - amelyek aztán segítik a megfelelő információkon alapuló diagnosztizálást és a 3D sebészi tervezést.

Ennek köszönhetően a sürgősségi radiológiában nyújtanak azonnali segítséget bizonyos kóros állapotok kizárásában. Az EOS lehetővé teszi az új módszerekkel gyógyított gyermekek preoperatív diagnosztikáját, személyre szabott műtéti tervezését és rehabilitációs nyomon követését.

Számítógép vezérelt eszközökkel kiegészített gyermekrehabilitáció technológiai alapjainak honosítása

A bénult gyermekek mozgásrehabilitációjában a számítógépes elemző-visszacsatoló rendszer teljesen új módszer a mozgásfejlesztésben. A cseh katonai rehabilitációs központban a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet ortopéd szakorvosai és gyógytornászai egy olyan, a virtuális valóság eszközeit is alkalmazó számítógépes rendszer alkalmazását tanulták meg, amivel a mozgásképtelen gyerekeket egyénre szabott módon, a számítógép segítségével és folyamatos megfigyelése mellett kezelhetik.

A berendezés figyeli, értékeli, s visszajelzéseivel segíti a beteg mozgását. Ennek révén javítja az idegi funkciókat, az izomcsoportok működésének összhangját, valamint az egyes testrészek helyzetének érzékelését. A gyermekek a mozgással kapcsolatos információkat nem tudják visszajelezni. Az intelligens rendszer egyedülállóan a gyermek helyett is jelzi az aktivitásokat és a visszajelző mechanizmusok személyre szabják a programot.  A gyakorlatok a feladatok egymásra épülő rendszereként adagolják a fejlesztő feladatokat. A rendszerben a tehermentesítés és felfüggesztés lehetősége fokozza a gyermekek biztonságát.

A komplex, gyermekek számára fejlesztett számítógép vezérelt eszközrendszer (felső és alsó végtag mozgásfejlesztés, állás és járásfejlesztés) új perspektívát nyújt a még mozgásképtelen gyermekek rehabilitációjában, segíti a neurorehabilitációs terápiát, a mozgás és a propriocepció közötti funkcionális kölcsönhatás fenntartását azoknál a gyermekeknél, akik elvesztették a felső- és alsó végtagok mozgásának képességét, viszont a rezgések érzékelésének képessége megmaradt. A terápia segíti az inaktivitás miatt bekövetkezendő degeneráció megelőzését. A gyermek mozgását érzékelő motorizált rendszer a járás minden fázisában független bal-jobb oldali dinamikus, aktív testtömeg-támogatást nyújt, beépített esésgátlóval.

A bevezetett módszer lehetőséget ad arra, hogy az eddig alkalmazott manuális technikák gyógyítási eredményeit a fejlett digitális technológia felhasználásával jelentősen megnöveljék, olyan megoldásokat kínáljanak, amik eddig Magyarországon nem voltak elérhetők. A módszer országos ismertetése lehetővé teszi, hogy az ilyen terápiára szoruló gyermekek esetében a megfelelő kezelési módszert választhassák a szakellátásban dolgozó szakemberek, és a számítógépvezérelt ellátás felé tereljék saját betegeiket.

A gyermek fül-orr-gégészeti ellátásában új, navigációs rendszerrel asszisztált műtéti technika honosítása  

A gyermekkori szövődményes középfülgyulladások olyan eseteiben, amikor nincs már lehetőség további hallócsont láncolati rekonstrukcióra, és ezzel hallásjavításra, valamint az állandó, gennyes fülfolyás megszüntetésére a cholesteatomás alapbetegség miatt, a sziklacsont részleges eltávolítására van szükség, elvégzését intraoperatív radiológiai navigációs rendszer segíti. Az eljárás és a navigációs technika a gyermekek kis testméretei és a speciális betegségcsoportok miatt kiemelt jelentőségűek.

​​​​​E korántsem veszélytelen műtétre dolgoztak ki egy új módszert Olaszországban, melynek lényege, hogy az operáló specialistát - a képalkotó eszközök mellett - számítógépes navigáció is segíti. A navigáció-asszisztált beavatkozás jelentősen növeli a műtéti precizitást, a minőséget, javítja a beteg életesélyeit ebben a bonyolult műtéti eljárásban. Az olaszországi képzésen megismert műtéti technika, valamint a szükséges eszközpark beszerzése biztosítani tudják a magyar gyermekek részére az innovatív ellátás hazai alkalmazását, biztosítva ezzel az esélyt a gyógyuláshoz és a jobb életminőséghez.

A módszerek elsajátításának és az alkalmazásukhoz szükséges eszközök beszerzésének költségeit az "EFOP-5.2.6-20 Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései" elnevezésű pályázat fedezte.

A projekt célkitűzései 2022. év végére teljesülnek. Az eszközbeszerzéseket követően már a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben a napi gyógyítómunka részévé váltak az új digitális és műtéti technikák.

A projekt összértéke: 1.298.330.853 Ft

Eszközbeszerzések:

  • Sebészeti CO2 lézer készülék és tartozékai
  • Intraoperatív neuromonitor
  • Fülészeti fúró
  • Fül-orr-gégészeti kezelőegység és tartozékai
  • Sebészeti rádiófrekvenciás készülék és tartozékai fül-orr-gégészeti beavatkozásokhoz
  • Robomes ortopédiai mozgáselemző rendszer
  • ECMO fej, nyak, légúti kezelő berendezés és tartozékai
  • Komplex anyagvizsgáló LAN rendszer
  • Alacsony dózisú 2D/3D képalkotó rendszer (EOSedge)
  • Robot asszisztált ortopédiai rehabilitációs eszközrendszer
  • Fül-orr-gégészeti elektromágneses navigáció
  • Sebészeti mikroszkóp
(forrás: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet)
hirdetés

Könyveink