hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Fejlesztések az idegsebészeten és a Heim Pál kórházban

Három és fél milliárdos eszköz- és műszerfejlesztéssel gazdagodott az Amerikai úti idegsebészet. Gyarapodott a Heim Pál kórház is.

A miniszter sajtótájékoztatón elmondta: a pszichiátriai, neurológiai megbetegedésekben magyarok tömegei "nyomorodnak el", ezen segít a mentálhigiéniás program. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) volt talán Európában az egyetlen olyan intézmény, amely az idegrendszer minden funkciójával foglalkozott. Az OPNI-t azonban 2010 előtti megszüntették. Helyettesítésére törekszik a jelenlegi egészségügyi kormányzat a meglévő intézmények, az Amerikai úti Országos Mentális, Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet és a Nyírő Gyula Kórház fejlesztésével.

Az Amerikai úti intézet 3,5 milliárdos eszköz- és műszerfejlesztésben részesült, jelezte Kásler Miklós. Elmondta azt is: a vidéki egészségügy 500 milliárdos fejlesztése után 2017-től az Egészséges Budapestért Program keretében a központi régióban élő 4 millió ember egészségügyi ellátásának fejlesztésére fordítanak 700 milliárd forintot, ennek részeként 54 milliárd forintból 32 járóbeteg-szakrendelőt újítanak fel, ebből 12 már befejeződött.

Erőss Loránd idegsebész, az Országos Mentális, Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet főigazgatója a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a kormánynak az intézmény fejlesztéséért. Megjegyezte, az intézet feladata az innováció is, az idegrendszer-kutatás és -gyógyítás új módszereinek kidolgozása, például a robotsebészet területén. Az intézmény fejlesztése pedig nem áll le: az új eszközök, műszerek mellett új műtőblokk és energiarendszer is létesül.

Másfél milliárd forint értékben bővítette gyógyászati és informatikai eszközeit, több száz új műszerrel gyarapodott a Heim Pál kórház, mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. Kásler Miklós hangsúlyozta: kulcskérdés Európa legnagyobb gyermekkórházának, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek a fejlesztése.

A kormány 2010 óta törekszik a magyar emberek, családok, a nemzet jövőjének jobbítására, fogalmazott. Ennek részeként folyamatosan fejlesztik a gyermeksürgősségi ellátórendszert és meghonosítják a gyermeklélektani ellátórendszert.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink