hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Két új épületet kap a Heim Pál gyermekkórház

A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet új épületegyüttese beteg- és orvosközpontú, illetve gazdaságos ellátást biztosít, írja az Építészfórum.

Az új B és C épületeket is az „A”stúdió’90 építészei tervezték, közel 50 ezer négyzetméteres hasznos alapterülettel gazdálkodtak. A B épület lesz majd az Új Gyermeksürgősségi Baleseti Tömb, a C pedig az Új Gyermekbelgyógyászati Tömb. Ugyan az eredeti, 1970-es években épült A épületet is fejleszteni szerették volna, erre ebben a projektben nem volt lehetőség.

A B épület tetején helikopter-leszállóhely lesz, a gépjárművek pedig a C épület alatti földalatti garázsban állhatnak majd. A földszinten a járóbeteg, valamint a sürgősségi ellátást kiszolgáló területek lesznek, felettük a műtők, intenzív terápiás, rehabilitációs osztályok. Ezek felett alakítanák ki a fekvőbeteg-osztályokat.

A kórház nemcsak betegellátással, hanem oktatással is foglalkozik, így a terveken szerepelnek tantermek és kisebb konferenciák rendezésére alkalmas előadótermek, valamint az éttermet is ebben a szellemiségben tervezték.

A tervezők fontosnak tartották a gyermek-szülő-orvos hármast is. Az elképzelések szerint például a szülők akár az altatásig is elkísérhetik gyerekeiket, és ott lehetnek, amikor felébrednek. A szülők a várótermekben, a kórtermekben is helyet kapnak, így a szobákban minden gyermek mellett egy szülő számára is teljes értékű fekvőhely biztosított.

Az épületek közötti játszóterek, a beltéren kialakított játszósarkok és játszószobák segítik majd a gyerekek gyógyulását, de a tetőkertekre az orvosok is kijárhatnak majd pihenni egy kicsit.

A kiírt pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. és az Épkar Zrt. nyerte meg közösen, az eredetileg tervezett 21 milliárd forint helyett 31 milliárd forintot kapnak a munka elvégzéséért, írja az Építészfórum.

(forrás: www.epiteszforum.hu)
hirdetés

Könyveink