hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

Tiltott szponzorációért büntetett a hatóság

Magyarország történetében először állapított meg tiltott szponzorációt, és büntette meg emiatt a British American Tobacco-t jogerősen tízmillió forintra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).
A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. (BAT) szponzorálásával, 2008. október 10-én, a Pécsi Nemzeti Színház évadnyitó előadása előtt kiosztották az „Év színésze BAT közönség-díj" elnevezésű elismerést.  Annak ellenére maradt a BAT a főszponzor, hogy 2008. szeptember 1-én már hatályba lépett a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény. Ennek 20. § b) pontja szerint nem nyújtható szponzorálás dohánytermékre vonatkozóan sport-, kulturális vagy egészségügyi rendezvényhez vagy tevékenységhez.

A Füstirtók 2008.12.14-én jelezte, hogy a BAT szokása szerint fittyet hány a magyar jogszabályokra és„kultúra-mecénásként" próbálja felelősségtudatos, emberbarát vállalkozásként feltüntetni magát, miközben termékei révén évente több ezer ember haláláért terheli felelősség.

Az első fokon eljáró Közép-Magyarországi Regionális Felügyelőség (Felügyelőség) két hónapi vizsgálódás után megállapította, hogy szerinte jogszerűen szponzorált a BAT. A Füstirtók fellebbezése folytán az NFH 2009 áprilisában másodfokon megsemmisítette a határozatot. A Felügyelőség ezt követően augusztus 5-én bírságolta meg a BAT-ot 10 millióra. A dohánygyár fellebbezése miatt az NFH-hoz került másodfokon a kérdés elbírálása.

Az NFH október 29-én az első fokon megállapított 10 milliós bírságot megállapító határozatot jóváhagyta, amelyet november közepén kapott meg a Füstirtók Egyesület.

MTI - OS

cimkék

hirdetés

Könyveink