hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szívőrre pályázhatnak majd a háziorvosok

Korszerű távdiagnosztikai rendszer segíti a jövőben a háziorvosokat: az úgynevezett transztelefonikus EKG (TTEKG) abban segít, hogy szívpanaszok esetén gyorsabban jussanak diagnózishoz.

Balogh Sándor, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) alapellátási és ellátásszervezési főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta, 130 ilyen készüléket már használnak a háziorvosok. Az igényeket folyamatosan mérik fel, és az eszközre pályázni lehet majd - tette hozzá.

A Magyar Stroke Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és az OTH főosztálya által készített összegzés szerint a fejlesztés abból a szempontból is nagy jelentőségű, hogy az időben felismert szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció kezelése megelőzheti az agyi érelzáródást, amely súlyos esetekben bénuláshoz, halálhoz is vezethet.

A "Szívőr" egy hordozható, kicsi EKG-készülék, amely mobil technológiával képes kommunikálni a kardiológiai centrum értékelő központjával, ahol az ügyeletes kardiológus a nap 24 órájában készenlétben állva azonnal megkapja az eredményt, percek alatt kiértékeli, és dönt a teendőkről.

A rendszer az alapellátásban gondozásra, követésre is alkalmazható. A háziorvos például kiadhatja betegének a készüléket azzal, hogy ha bizonytalan panaszai vannak, "szívdobogást", rendszertelen szívműködést érez, akkor azonnal, akár otthonról is küldhet EKG-eredményt közvetlenül a szívcentrumba. A készülék használata rendkívül egyszerű, bárki percek alatt el tudja sajátítani, és enyhe rosszullét esetén is könnyű használni.

Ezt a távdiagnosztikai rendszert a közelmúltban vezették be az Országos Mentőszolgálatnál. Mára az ország összes mentőautóját felszerelték transztelefonikus EKG- készülékkel (TTEKG). A rendszer segíti a mentőket a legmegfelelőbb kórház megválasztásában is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink