hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Száguldanak és diagnosztizálnak

A gyakorlatban mutatták be kedden a mentőszolgálat távdiagnosztikai rendszerét, amelynek segítségével a sürgős kardiológiai ellátásra szoruló betegeken tudnak gyorsabban segíteni.

Az úgynevezett transztelefonikus EKG lényege, hogy a rendszer már a mentőautóból mobiltechnológiával küld EKG-jeleket a körzetben található szívcentrumba, ahol azonnal ki tudják értékelni az adatokat, dönteni tudnak a további teendőkről, és a diagnózis felállítása után a megfelelő ellátóhelyre vinni a beteget. Az országban futó minden mentőautót felszereltek a készülékkel, és az elmúlt időszakban 16 ezer jelküldést, értékelést végeztek.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) rendezett bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón  Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója arról beszélt, hogy ez a rendszer jó a mentőszolgálatnak, hiszen a kardiológus konzulenst bevonva segíthet a helyszínen, a szívcentrumoknak azért, mert csak olyan beteg kerül hozzájuk, akik valóban sürgős katéteres ellátásra szorulnak.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink