hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

Szigor: megnézték, kinőtt-e az amputált lába

Vidák György görcsönyi lakost idén május 27-én 80-ról 70 százalékos rokkantnak nyilvánították. Várják tehát, mondja, mikor nő ki levágott lába.

Vidák György lábát tavaly amputálták, combközéptől lefelé. Ezt követően az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) 80 százalékos egészségkárosodást állapított meg. Ez azt jelentette, magyarázza Vidák úr, hogy súlyos, visszafordíthatatlan az állapota. A 70 százalékosok csoportjába tartozók viszont a rehabilitációt követően vissza kell hogy térjenek a munka világába.

– 57 éves vagyok, korábban gipszkarton-szerelőként dolgoztam, majd személy- és vagyonőrként. Mankóval se lépcsőn nem tudok gipszkartont felcipelni, se létrázni nem vagyok képes, és az sem véletlen, hogy mankós vagyonőrrel is alig lehet találkozni. Megalázó volt az egészségügyi ellenőrzés – magyarázza –, nem hittek az amputálást megerősítő orvosi papíroknak. Le kellett vetkőznöm, lecsatolni a műlábamat, és megmutatni, hogy nem nőtt ki az igazi. Még egy vékonyka kis hajtás sem volt rajta.
 
Vidák György lábát tavaly amputálták, combközéptől lefelé. A rokkant férfi fellebbezett, de csak szeptemberben mehet felülvizsgálatra. Addig is csökkentik 55 ezer forintos nyugdíját.

A Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete elnöke, Kovács Kálmán szerint az átalakuló rendszer lényege: nincs olyan ember, aki valamire ne lenne alkalmas. Mindez elvileg támogatható lenne, érvel, de nincsenek munkahelyek. Az 50 és 79 százalék közti rokkantak három évig rehabilitációs járulékot kapnak, ez idő alatt kell új szakmát tanulniuk. Ha utána nem sikerül elhelyezkedniük, kiesnek az ellátó rendszerből. Baranyában, teszi hozzá, mindig is túl szigorú volt az ellenőrzés. Bizonyos esetekben érthető, de lehetne ezt a tevékenységet emberségesebben is végezni.

Cseri László, BAMA

cimkék

hirdetés

Könyveink