hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Svébis a megszorításról és pazarlásról

A pazarlás és a pénzhiány egyszerre van jelen az egészségügyben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A ráfordításhoz képest jól működik a magyar egészségügyi rendszer – mondta kórházszövetség elnöke. „Tudomásul kell vennünk, hogy a magyar lakosság rendkívül beteg, tehát mi nagyon sokszor keressük fel az orvost” – hangsúlyozta Svébis Mihály az InfoRádióban, hozzátéve: nyugati országok állampolgáraihoz képest egy magyar ember 5-6-szor gyakrabban fordul doktorhoz.

A kórházszövetség elnöke szerint folytatni kell a béremelést, véleménye szerint további 30-40 százalékra lenne szükség, elsősorban a szakdolgozóknál. A kórházak finanszírozását is növelni kellene – tette hozzá. „Ha a finanszírozás elég lenne, akkor nem kellene minden év végén konszolidálni a kórházakat” – emelte ki Svébis Mihály. Példaként említette, hogy hiányzik a rendszerből az amortizáció, a gépek cseréjének költsége. Az új beavatkozások, új technikák berendezéseket igényelnének, ezek ára azonban nagyon magas.

„Az egyik oldalon van az ésszerűtlen megszorítás, de ugyanakkor a másik oldalon pedig sok-sok millió forint megy ki az ablakon” – fogalmazott. A túlköltekezés az eszközök beszerzésénél tapasztalható: ha azokat közvetlenül a gyártóktól vennék meg, a mostani ár feléért, harmadáért kapnák meg a kórházak, ehelyett ma tendert kell kiírni, amin a forglamazók indulhatnak el – mondta Svébis Mihály az Arénában.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink