hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Spórolnak a mentőknél is (Bővítve!)

Csökkentenék a koraszülött-mentési kapacitást, s megvizsgálnák a régiók esetleges összevonását is a korlátozott támogatás miatt – egyebek mellett ez szerepel az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) most készült intézkedési tervében, melyet a Magyar Nemzet idéz. A takarékossági intézkedések nem veszélyeztetik a betegellátás biztonságát, közölte később Győrfi Pál szóvivő.

A főigazgató, Mártai István által jegyzett dokumentumban több tucat kiadáscsökkentő és bevételnövelő ötlet szerepel. A Magyar Nemzet birtokába került intézkedési tervből kiderül például, hogy felülvizsgálnák a szociális-jóléti juttatásokat, több utángyártott gépjárműalkatrészt használnának.

Emellett növelnék az önkéntes munkaerő létszámát, s a lehető leghosszabb időre emelnék a szállítói számlák kifizetésének határidejét. Felülvizsgálnák, illetőleg szigorítanák a VIP bankkártyák, a telefonok és a személygépkocsik magáncélú használatát is. Az azonban nem derül ki, hogy az egyes lépésektől mekkora megtakarítás remélhető.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

Az Országos Mentőszolgálat takarékossági intézkedései nem veszélyeztetik a betegellátás biztonságát, közölte Győrfi Pál szóvivő kedden az MTI megkeresésére. Győrfi kiemelte: a költséghatékony, takarékos működés minden állami intézmény "evidens törekvése". A mentők sem tesznek mást, mint hogy igyekeznek minden felesleges kiadást visszafogni és az adófizetők forintjait az alapfeladat, az életmentés érdekében felhasználni.

"Az intézkedési terv e korábban is gyakorolt szemlélet jegyében foglal össze újabb lehetőségeket", fogalmazott a mentőszolgálat szóvivője, aki szerint a koraszülött-mentési kapacitás csökkentését jelenleg nem tervezi az Országos Mentőszolgálat.

Havas Szófia, a szocialisták egészségpolitikusa az MTI-vel azt közölte: a koraszülöttmentés mellett korlátozni akarják a benzinfelhasználást és az életmentő gyógyszerek alkalmazását is. Az MSZP szerint a kormány felelőtlen egészségpolitikája miatt került veszélybe az Országos Mentőszolgálat koraszülött-mentési kapacitása. Az ellenzéki párt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter lemondását követeli, áll a közleményben.

(forrás: MNO, MTI)
hirdetés

Könyveink