hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Soha nem volt még ennyire magas a reprodukciós ráta

Az Index szerint vizsgálják, hogy a reprodukciós ráta mitől szökött ilyen magasra, és ez milyen rövid, valamint hosszabb távú következményekkel járhat.

A pandémia kitörése óta nem fordult elő, hogy ennyire magas reprodukciós szám – az, hogy egy koronavírusos beteg átlagosan hány embernek adja tovább a fertőzést – olyan nagy esetszámmal kombinálódjon, mint a mostani.

„Önmagában abból a tényből, hogy egyik napról a másikra megduplázódott az aktív fertőzöttek száma, azaz egyetlen mérési adatból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Ez különösen igaz a napi fertőzöttszámra, amely követi a tesztelések számát, és mint eddig is, ezekből mindig kevesebbet végeznek el itthon a hétvégén, mint hétköznap” – mondta el az Indexnek Ferenci Tamás biostatisztikus.

A reprodukciós szám július közepétől 1 és 1,2 között mozgott kisebb kiugrásokkal, október eleje óta azonban folyamatosan nő, most már 1,4 körül tarthat. Ez egy nagy érték, bár volt rá példa korábban is hazánkban a járvány alatt. Olyan viszont a pandémia kitörése óta nem fordult elő, hogy ennyire magas szám ilyen nagy esetszámmal kombinálódjon, mint a mostani – írja le a jelenlegi helyzetet a biostatisztikus, aki azonban elzárkózott attól, hogy a jövőre vonatkozó előrejelzést tegyen, mivel ez már nem az ő szakterülete. Ugyanakkor jelezte, a hazai járványmatematikai modellezők és epidemiológusok jelenleg is vizsgálják, hogy a reprodukciós ráta mitől szökött ilyen magasra, és mindez milyen rövid, valamint hosszabb távú következményekkel járhat a jelenleg következetesen emelkedő napi esetszámok mellett.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink