hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Politikai látványpékség

Bár nem látszik, javult az egészségügy helyzete. Így vélekedett a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár.

Mint mondta, számos infrastrukturális fejlesztés történt, azonban Kincses Gyula szerint sem akkor, sem az Orbán-kormány hivatali ideje alatt nem érzik a betegek ezeket a változásokat, mivel rendszerben levő dolgozók helyzetét nem sikerült érdemben javítani. Magát a rendszert a szakértő úgy jellemezte: se nem jó, se nem rossz, hanem hihetetlenül egyenlőtlen. Össz-ágyszámban országos szinten csak a számokat nézve nincs hiány, minőségben és arányosságban azonban nagyon nagy egyenlőtlenségek tapasztalhatóak. A volt államtitkár szerint a kormányzati hozzáállást tekintve tűzoltás, és pusztán a sikereket bemutató kommunikáció zajlik, viszont szakmai koncepció és alapvető párbeszéd egyáltalán nem tapasztalható.

Kincses Gyula szerint az egészségügyi szektort alapvetően nem szakpolitikai alapon irányítják. Bár Ónódi-Szűcs Zoltán is nagy reményekkel vette át az államtitkári posztot, de Kincses Gyula a döntésekből és szakpolitikai lépésekből azt olvassa ki, hogy az államtitkár terveit felsőbb politikai érdekek írják felül, és ezt a folyamatot a szakma arculcsapásként éli meg. Kincses Gyula szerint emellett a kórházakból a megbecsültség mellett az informatikai támogatottság is hiányzik, ez pedig az adminisztrációs terheket növeli meg, valamint kellő számú asszisztens és nővér hiányában számos, az alapellátásban elvégzendő feladat és vizsgálat is az orvosokra hárul, pedig az alapvetően az orvosokat támogató dolgozók feladata lenne.

A kormányzat részéről évek óta propagált szuperkórház koncepciójáról elmondta: ez egy politikai blöff, egy olyan kifejezés, ami a szakmában soha sem létezett hivatalosan. Kincses Gyula szerint egy egységes területi koncepcióra, egy jól átgondolt intézményi struktúrára lenne szükség, amivel költséghatékonyan és üzemszerűen lehetne működtetni a szektort, ehelyett azonban csak politikai látványpékséget láthatunk. A szakértő szerint részeredményt jelenthetne, ha egy óriási, szupernek nevezett intézmény helyett területi centrumkórházakat hoznának létre, amelyekhez kisebb, úgynevezett társkórházakat lehetne párosítani.

Kincses Gyula augusztusban egy sokpárti, egészségügyi témájú konzultáció szervezett, melynek alapvetően nem a közös programalkotás, hanem egy közös minimum létrehozása volt a célja. A kormánypártok a találkozón nem képviseltették magukat, de a tíz jelenlevő ellenzéki párt egy közös, prioritásokat, hangsúlyokat és célokat lefektető dokumentum megalkotásában állapodtak meg, és ez az egykori államtitkár várakozásai szerint egy-két hónapon belül elkészülhet. Kincses Gyula felhívta a figyelmet nincs megegyezési kényszer, alapvetően a fő szakmai pontokat kell a pártoknak együtt kijelölniük; az egyeztetés maga pedig nem a Fidesszel szemben, hanem az egészségügyért folyik, közli a lap.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink