hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hiába a forrásnövelés, koncepció nincs

Szakértők szerint hiába jut több pénz az ágazatnak, nem használják fel hatékonyan. Át kell alakítani az ellátórendszert, és szükség van egy többéves egészségpolitikai koncepcióra is, közölte a Hír TV.

Soha nem volt olyan intenzív a forrásnövekedés az egészségügyben, mint az elmúlt években – hangsúlyozza az államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette, emelték a béreket, fejlesztik az infrastruktúrát. Ám továbbra is súlyos az orvos- és nővérhiány, újratermelődik a kórházak adóssága, és kiugróan magas a kórházi fertőzések száma. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint 25 év problémáit nem lehet egy csapásra megoldani: „az ellátórendszer jelenlegi viszonyrendszere generálja a hiányok egy részét. És csak pénzzel, hangsúlyozom, csak pénzzel nem fogunk tudni mindent megoldani”.

Egyetért az államtitkárral Kincses Gyula egészségügyi szakértő, volt államtitkár. Úgy látja: valóban sok pénz áramlott a magyar egészségügybe, ám a forrásokat nem hatékonyan használják fel.

Az ellátórendszernek a szerkezete érdemben nem változott semmit az elmúlt évek alatt, ugyanolyan széttagolt. A fővárosban ugyanolyan sok telephelyen, széttagoltan működik a gyógyítás. Nagyon sok helyen próbálunk folyamatos sürgősséget adni, ahelyett, hogy néhány kevesebb helyen koncentráltan működne mindez” – magyarázta az egykori államtitkár. Kincses Gyula szerint tovább kell emelni a béreket. Emellett szükség van egy ciklusokon átívelő egészségpolitikai koncepcióra: rendezni kell a társadalombiztosítás rendszerét  illetve a magán- és közegészségügy viszonyát is.

További részletek és videó

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink