hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Öröm a mentősöknek, de veszélyes a 24 órás szolgálat

A mentősofőrök dupla műszakja veszélyes, és több baleset kapcsán felmerült, hogy éppen 24 órázó gépészek okozták azokat. Az OMSZ munkaerő-gazdálkodásáról szól az Index összeállítása.

Június elsejétől újra 24 órás műszakot vállalhatnak a mentősök, az egész napos szolgálat visszavezetését az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkaerőhiánya indokolhatta – olvasható a portálon. A kritikusok szerint a sofőrök dupla műszakja veszélyes, és több baleset kapcsán felmerült, hogy ők okozták azokat. Bár a mentőszolgálat szerint maguk a dolgozók kérték a rendszer visszahozását, a szervezet statisztikai adatai alapján az OMSZ-nél valóban létszámhiány lehet, és az állomány túlterhelt és alulfizetett, a KSH legfrissebb adatai szerint a nettó budapesti átlagkereset 208.966 forint, a lapnak nyilatkozó mentős két állásból sem keres ennyit: egy átlagos hónapban 185.000 forintból él. Az OMSZ-nál ennek csak kicsivel több, mint a felét keresi meg.

A mentős több balesetről is hallott már, volt, aki a 23. órában borult, de nem bizonyított, hogy ezeket a baleseteket a fáradtság miatt reflexromlás okozná. A lap kilenc különböző mentőautókat ért balesetről szerzett tudomást, ebből hat esetben az érintett sofőrök 24 órás műszakban dolgoztak. A mentőszolgálat viszont rendre cáfolta, hogy erről lett volna szó. A statisztika az előző évekhez képest valóban kiugró: 2014-ből négy, míg 2015-ből három esetről találtam híreket a június-augusztus közötti időszakból. A bevezetést megelőzően sokan mondták, hogy a 24 órás műszak ugyan alkalmas arra, hogy elfedje a szervezet létszámhiányát, de számos veszéllyel is jár.

Az OMSZ részéről Máté Gábor megbízott főigazgató, és Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke több fórumon is azzal nyugtatott mindenkit, hogy az egészségügyben teljesen általános a 24 órás műszak. Azt is elmondták, hogy a dolgozók önkéntesen dönthetnek ennek vállalásáról. Munkabiztonsági okokból a mentősöket folyamatosan monitorozzák, és csak az csinálhatja, aki bírja a terhelést.

2014-ben 7226 ember dolgozott az OMSZ-nál, 25-tel több, mint 2013-ban. Azonban csak adminisztratív munkakörbe 12 embert vettek fel, míg 31 ápolóval kevesebb dolgozott. A honlapon lévő táblázatból az is kiderül, hogy a stasztikai állományi létszám szerint összesen 206,9 betöltetlen teljes és részmunkaidős alkalmazott hiányzott a szervezetből, míg a 2014-es évről nincs erre vonatkozó adat, 2015-ről csak annyi derül ki az OMSZ honlapjáról, hogy a szervezet központi költségvetésben engedélyezett létszáma 7852 fő.

Ennek az állománynak 2013-ban és '14-ben országosan még csak 231 mentőállomást kellett kiadni, míg tavaly már egy 11 milliárd forintos TIOP-támogatás után 22 új állomást adtak át. Figyelembe véve, hogy a legtöbb helyen nemcsak egy orvos nélküli betegszállító autó van (műszakonként 2 fős személyzettel), hanem orvosos esetkocsi is van (3 fős személyzet), állomásonként legkevesebb 12-20 emberre van szükség. Vagyis összesen nagyjából 300-400 új munkahely jött létre, de az OMSZ statisztikai állományi létszáma csak 117,6 teljes és részmunkaidős státusszal nőtt.

 

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink