hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Távozni kényszerül az OMSZ főigazgatója (Frissítve pályázattal, véleménnyel!)

Még az év vége előtt kinevezhetik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új főigazgatóját, írja a Pesti Srácok.

A bizonytalan helyzet csaknem egy éve áll fenn a legnagyobb egészségügyi szolgáltatónál. Az előző főigazgató, Burány Béla menesztése után nem írtak ki pályázatot a főigazgatói pozícióra. Máté Gábor közgazdász repülőmérnököt bízták meg az OMSZ irányításával. Azt, hogy a 90-es években mentőápolóként dolgozó, volt MALÉV-os pilótát ki „találta” és ültette a főigazgató székbe közel egy év után is talány, írja a lap.

Az elmúlt hónapokban több olyan intézkedés is történt a mentőknél, mely vitatott: a nem sürgős esetekben eltörölték a 15 perces kiérkezés – amúgy eddig sem túl szigorúan vett – aranyszabályát, bevezették a 24 órás készenléti szolgálatot, önkéntes választható módon, még a gépkocsivezetőknek is, pedig a kritikusok szerint veszélyekkel járhat a fáradt sofőrök alkalmazása, illetve kérdéses, a munkahelyen miként lehet biztosítani a törvényben előírt 8 óra pihentetés a 24 órás szolgálat alatt az ország minden mentőállomásán. A megbízott főigazgató 17 fős főigazgatói kabinetével olyan új SZMSZ-t alkotott, amit máig tíz alkalommal dobott vissza a minisztérium. Az első tervezetek része volt egy 22 fős biztonsági igazgatóság, ami nem kapott zöld utat, ennek ellenére meghirdették a biztonsági igazgatói állást. A felvételt nyert Szabó Gábor először a főigazgatói kabinetben kapott helyet szakértőként, majd a múlt héten stratégiai és HR igazgatónak nevezték ki a nemzetbiztonsági szakembert. Az erről szóló főigazgatói utasítás egymás után kétszer is megjelent, mivel az első több ponton hibádzott, illetve hiányos volt, azt másnap vissza is vonták, úgy adták ki az újabbat, ez alapján az orvos szakmai kérdéseken kívül szinte minden Szabó Gábor stratégiai és HR igazgató kompetenciája alá került.

Az elmúlt egy év pénzügyi történéseit a Budapesti Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztálya vizsgálja. A szintén főigazgató kabinetben helyet foglaló Bozsik Frigyes biztonsági szakértő foglalkoztatása ügyében pedig a Fővárosi Kormányhivatal foglalkoztatási osztálya indított vizsgálatot.

Miután bejelentették a mentők megbecsülését biztosító életpálya modellt, annak kidolgozásával, illetve az Országos Mentőszolgálat átalakításával Mártai István korábbi főigazgatót bízta meg Balog Zoltán miniszter. Az Egészségügyi Közlönyben pedig megjelent a főigazgatói pályázat, írja a Pesti Srácok. (Lapunk ennek egyelőre nem lelte nyomát. Megtaláltuk ugyanakkor a pályázati kiírást a kormany.hu oldalon, amit ide kattintva érhet el – a szerk.).

Lásd még: Dr. Kunetz Zsombor MBA, oxyologus véleménye

(forrás: pestisracok.hu)
hirdetés

Könyveink