hirdetés
hirdetés
2018. május. 27., vasárnap - Hella.
hirdetés

Orbán Viktorhoz fordult a MOK

A TESZT határozata nyomán Éger István a miniszterelnökhöz fordult, sürgős és hatékony beavatkozást kérve, közli az orvosi kamara.

hirdetés

Mint az a közzé tett levélből kiderül, a köztestület "Területi Szervezeteinek Tanácsa folyó év február 22-én áttekintette kollégáink helyzetét, azokat a rendszerben fellelhető anomáliákat, amelyek jelentősen rontják a korábbi bérmegállapodás eredményei keltette közhangulatot, és amelyek sürgős megoldása nélkül az egészségügy emberi erőforrás válsága, különösen orvoshiánya nem hogy nem oldható meg, de előreláthatóan ismételten rossz irányba fordulna. Ezért a TESZT egyhangú határozatában döntött arról, hogy haladéktalanul Önhöz fordul sürgős és hatékony beavatkozást kérve.

Magyarországon 2017-ben jelentős mértékű minimálbér emelést és garantált bérminimumot vezettek be. Ez az egyébként örvendetes lépés máris devalválja a fél évvel ezelőtt megkötött bérmegállapodás eredményeit, ezért nélkülözhetetlennek látjuk, hogy – a helyes bérarányok, az egészségügyi béremelés értékének megvédése érdekében – a garantált bérminimum növekménye a teljes bértáblában átvezetésre kerüljön, és az ekképpen korrigált bérekre épüljön rá a kialkudott béremelés következő lépcsője. Ennek a korrekciónak a KJT. bértáblája valamennyi fizetési osztályán át kell mennie, elfogadhatatlan az az államtitkári érvelés, amellyel tárgyalásunk során a minap találkoztunk, és amely teendőt csak az A-E közötti osztályok területén lát. (...)

Számos panasz érkezett a Magyar Orvosi Kamarához azoktól az orvosképző helyeken oktatói státuszban lévő kollégáinktól, akik státuszbesorolásuktól függetlenül, értelemszerűen nemcsak tanítanak, de szakorvosként gyógyítanak is. Ők méltatlan módon nem kapták és nem kapják a valamennyi járó-fekvőbeteg ellátásban dolgozók számára kialkudott, és októbertől fizetett 107.000,- Ft-os béremelést. Ez a diszkrimináció megengedhetetlen, és egyes helyeken már azzal fenyegetnek, hogy az oktatói besorolású szakorvosok felhagynak gyógyító tevékenységükkel mindaddig, amíg a nekik is járó béremelést meg nem kapják.

Ugyancsak egyre nagyobb a felzúdulás az alapellátásban dolgozók körében. A jelenlegi praxisfinanszírozásból nem kevesek számára már az is nehézséget jelent, hogy az említett garantált szakmai bérminimumot és annak megnövekedett közterhét kifizessék szakdolgozó alkalmazottaik részére. Teljesen jogos elvárásuk, hogy szakorvosként és szakdolgozóként ugyanannyi havi legális bérjellegű jövedelemhez juthassanak, mint a velük egyívású, szakellátásban dolgozó kollégáik. Erre jelenleg semmilyen esély nincs, és nem is lesz mindaddig, amíg legalább még 5x évi 10 Mrd Ft praxispénz emelkedéshez nem jutnak. (Természetesen ezt lehetne és célszerű volna minél rövidebb idő alatt megtenni.) Feltéve persze, ha időközben a szakorvosi bérek tovább nem emelkednek, mert abban az esetben még ez sem volna elegendő. Mit láthatunk ugyanakkor az idei költségvetésben? Azt, hogy már a soron következő 10 Mrd sincs betervezve, nemhogy a folytatás. (...)

A felsorolt problémák orvoslása túlmutat az egészségügyért felelős államtitkársággal, sőt a nemzetgazdasági tárca illetékeseivel folytatandó tárgyalások, alkudozások adta kereteken. Magas szintű, sürgős és az ügy stratégiai jelentőségéhez méltó politikai döntést szorgalmazunk. Kérjük Miniszterelnök Urat, hogy világítson rá a Kormányban és az Országgyűlésben az egészségügy munkavállalói helyzetének súlyos problémáira, és minden erejével szorgalmazzon érdemi, kiszámítható jövőt garantáló lépéseket."

A teljes levél

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink