hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egyre fásultabb az orvostársadalom

A béremelés nem hozta meg azt a hangulatjavítást, amire már réges-rég szükség lett volna – mondta a mok.hu-nak a kamara Tolna megyei területi elnöke.

A Magyar Orvosi Kamra (MOK) elnöksége is felkarolta azt a huszonöt tételből álló listát, amelyet a Tolna Megyei Terület Szervezet állított össze azokról a háziorvosi feladatokról, amelyeket senki nem finanszíroz – mondta a szervezet elnöke, dr. Andriska István a mok.hu-nak. Az ajánlásban szerepel, milyen címen és mekkora összeggel díjazzák a háziorvosok szolgáltatásait, például a külföldi utazások esetében a védőoltás beadását, vagy a munkaalkalmassággal, biztosítással kapcsolatban adott különböző szakmai véleményezéseket.

A területi elnök a béremelésre kanyarodva vegyes tapasztalatokról számol be. Mivel a szeptemberi béremelés csak a közalkalmazottakra vonatkozott, így kimaradtak a vállalkozói szerződéssel dolgozók, akik szép számban vesznek részt a betegellátásban. Ezt keserűen vették tudomásul az érintettek, bár dr. Andriska István úgy véli, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy korábban viszont előnyösebb volt a vállalkozói forma a jövedelem szempontjából.

Egyre nagyobb az orvoshiány, sőt: néha már bajjal járó orvoshiány mutatkozik. Nagyon erősen érezhető az elöregedés is mind a manuális, mind a nem manuális szakmákban.

– Minden döcög, egyre nagyobb a fásultság, egyre elkeseredettebbek a kollégák, akik leginkább azt szeretnék, hogy hagyják őket békén… Nyilván nem minden a fizetésemelés, kellene a sikerélmény, de azt hallják az orvosok, hogy ne ezt add, mert ez drága, hogy ez sincs, az sincs, amaz sincs, nem vezethetünk be korszerűbb eljárásokat, mondván, az drága… Szóval ledarálódtak az emberek, úgy látom – foglalta össze tapasztalatait.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés