hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egészségipar

Okostelefon nélkül már nehéz elképzelni az (amerikai) orvost

Steven Schwartz doktornak gyakran van dolga olyan beteggel, akinek fogalma sincs arról, hogy hívják az orvosságot, amelyet szed. Szerencsére, jegyzi meg a georgetowni egyetemi rendelőintézet családorvosa, általában el tudják mesélni, hogyan néz ki a szer: például hogy egy háromszögletű kék pirula, magas vérnyomás ellen. Ilyenkor iPhone-jával felfegyverkezve Schwartz doktor nyomozni kezd.

A világhálóról lehívja az Epocrates nevű programot, beírja a színt, a formát, a szoftver pedig megadja a lehetséges gyógyszerek listáját: így már könnyebb kikövetkeztetni, mit szed a páciens, ami elengedhetetlen annak eldöntéséhez, miként lehet megoldani a betegnél felmerült problémát – írta a The Washington Post az orvoslás új eszközeiről, a számítógéppel kombinált nagyteljesítményű mobiltelefonokról. Az amerikaiak a smartphone, okostelefon gyűjtőszóval jelölik ezt a típust, amely több, különböző fejlettségű változatban is létezik.

Schwartz doktor számára az iPhone ma már nélkülözhetetlen. Segítségével kezelési diagramokat és videókat juttat el betegeinek, recepteket ír fel, és a páciens vizsgálata közben is ellenőrzi az információkat vagy továbbiakkal egészíti ki azokat. Az orvosok smartphone segítségével ellenőrzik például, hogy a különböző gyógyszerek együttes szedése milyen kölcsönhatásokkal jár, lehívják a készülékre a röntgenfelvételeket és az MRI-vizsgálat eredményét, vagy akár zenét szólaltatnak meg az internetről a műtét idején. Ma már az amerikai orvosok 64 százaléka használ munkájához valamilyen BlackBerry, T-Mobile vagy iPhone készüléket – állapította meg a Manhattan Research piackutató cég közelmúltban készült felmérése.

Az iPhone-hoz kapcsolódó programlista 674 orvosi alkalmazást sorol fel, ennek ellenére például a Johns Hopkins egészségügyi központban a BlackBerry messze a legnépszerűbb típus, mert az intézet egészségügyi programjai általában a Windows operációs rendszert alkalmazzák, akárcsak a BlackBerry – mondta el Mike McCarty, a központ rendszergazdája a The Washington Postnak.

A Georgetown Egyetem nemrég kezdeményezte, hogy diákjai a második évtől használjanak iPhone-t: az egyetem egyszerre szerzi be a készülékeket és így jelentős kedvezményt kap rájuk. Az orvostanhallgatók maguk is hívei voltak az eszköznek, mivel az okostelefont amúgy is sűrűn alkalmazták a klinikai gyakorlat idején információk szerzésére, az orvosi szakkifejezések, ismeretek elsajátítására.

Az ohiói állami egyetem decemberben azt helyezte kilátásba, hogy minden diákját ellátja iPod Touch eszközzel, amely lehetővé teszi az internetes kapcsolatot. Catherine Lucey, az oktatási kérdésekért felelős dékánhelyettes kiemelte: a készülék szavatolja, hogy a diákok ne csak az emlékezetükre hagyatkozzanak a betegágy mellett, hanem pontosan tájékozódjanak. A hallgatókat arra is bátorítják, hogy a hálóról oktatófilmeket töltsenek le: a New England Journal of Medicine például ingyenes videofilmeken mutat be olyan egyszerű eljárásokról, mint a vérnyomás mérése. De bonyolult sebészeti problémák megoldását is le lehet tölteni a webről. „Néhány éven belül minden orvosi egyetem használja fogja ezeket a szerkezeteket” – mondja Lucey.

A smartphone azonban nem csupán diákoknak segít a tanulásban vagy orvosoknak a diagnózis felállításában, hanem életet is menthet.
 
Jonathan Reiner, a George Wahington egyetem kardiológusa éppen egy ebéden vett részt, amikor BlackBerryje megszólalt. A szolgálatban lévő orvos az egyik beteg EKG-ját küldte el a készülékre. Reiner megnézte a diagramot, és rögtön látta, hogy a beteget súlyos szívroham fenyegeti. Felpattant az asztaltól, berohant a kórházba, és – még időben – megoperálta a pácienst. „Ezelőtt az ügyelet faxot küldhetett volna, de az csak akkor ért volna el, ha éppen otthon vagyok, másutt valószínűleg nem” – mondta Reiner. – „A digitális világban őskori dolognak tűnik a korábbi faxtechnológia”.
 
Persze a szupertelefonokkal kapcsolatban is merülhetnek fel aggályok. Lilley Coney, az Electronic Privacy Information Center nevű, a magánélet szféráját az elektronikus kor veszélyeitől óvó washingtoni jogvédő szervezet társigazgatója például felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a kis méretű eszközöket az orvos és az orvosi személyzet mindenhová magával viheti. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki csak ahhoz az információhoz jusson hozzá, amelyre valóban szüksége van – és hogy az adatokat kódolják.

További problémát jelent, hogy az informatikai eszközök túlzott használatát megszenvedheti az orvos és a beteg közötti, nagyon fontos személyes kapcsolat. Az oktatásban ezért gondot kell fordítani arra, hogy minden diáknak elmagyarázzák: miként lehet összeegyeztetni az új technika alkalmazását a bizalmon alapuló viszony kialakításával. Ahogy az okostelefon használata terjed, várhatólag ezt is szabályozni fogják, de addig a józan ész is megteszi.

„Ha az orvos folyamatosan a lehívott információkat nézi, miközben a beteg beszél, az baj. De a készüléken az orvos olyan képeket és ábrákat is mutathat a páciensnek, amelyek igen érdekesek és fontosak lehetnek a beteg szemében is” – hangsúlyozta Catherine Lucey.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink