hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

OEP: karácsony előtt mondanak fel...

Naponta mondanak fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) a dolgozók, akik nem kívánják megvárni sem a mostani, sem az elkövetkezendőkre ígért létszámleépítést, tudta meg a Weborvos Schneider Istvánnétól, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége alelnökétől.

Mint a szakszervezeti vezető jelezte, hetek óta hiába próbál többféle vonalon kapcsolatba lépni az EMMI közigazgatási államtitkárával, hiába írt levelet Lengyel Györgyinek, választ sem kapott a létszámcsökkentéssel és az átszervezéssel kapcsolatban kezdeményezett, egyeztetést kérő levelére.

A szakszervezeti vezető kétségbeesetten (és úgy tűnik, sikertelenül) igyekszik elintézni azt, hogy a minimális emberség jegyében legalább ne karácsony előtt kapják meg a dolgozók felmondólevelüket. Százharminc dolgozóról van jelenleg szó. A dokumentumok azért készültek el ilyen sokára, mert a leépítést szabályozó kormányrendelet nem jelent meg október második felében, ahogy ígérték, hanem jelentős késéssel, december 2-án látott napvilágot a Magyar Közlöny 188. számában.

Mint többek előtt ismeretes, június 13-án napvilágot látott az a kormányhatározat (1312/2016.), amely szerint a bürokráciacsökkentés jegyében az OEP-et jogilag megszüntetik, szakmai, irányító feladatait az Emmi-be tagozzák, míg a pénzbeli kifizetések először a nyugdíjfolyósítóhoz, majd második lépésben a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) kerülnek. Az OEP jogilag megszűnik 2016. december 31-ével, s 2017. január 1-jétől az Egészségbiztosítási Alap kezelését a Nemzeti Egészségbiztosítási Központ végzi költségvetési szervként mintegy hétszáz munkatárssal.

Minderről Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára beszélt a MedicalOnline október 13-án rendezett konferenciáján. A konferencia másnapján az OEP-nél fórumot hívtak össze, ahol Balog Zoltán miniszter és Lengyel Györgyi tájékoztatta a dolgozókat, leginkább a megnyugtatás szándékával. Ez azonban nagyon nem sikerült, hiszen újabb, jövő évre tervezett leépítéseket is bejelentettek a kollektíva legnagyobb döbbenetére. Ezután fogalmazta meg közleményét a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, írja a lap.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink