hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nyugaton is vegyes a kép

Tizenegy fejlett országra terjedt ki az az eski.hu által ismertetett kutatás, amely azt vizsgálta, hogy az idősebb emberek hogyan, s milyen egészségügyi ellátáshoz jutnak hozzá.

Tizenegy fejlett országra terjedt ki az az eski.hu által ismertetett kutatás, amely azt vizsgálta, hogy az idősebb embeek hogyan, s milyen egészségügyi ellátáshoz jutnak hozzá.

Az Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Svédország, Svájc Egyesült Királyság és az Egyesült Államok egészségügyi viszonyait vizsgáló jelentés főbb megállapításai a következők voltak:

- Az Egyesült Államokban a legmagasabb a krónikus betegségek aránya (diabetes, szívbetegség stb.): az idős lakosság 87%-a számolt be legalább egy krónikus betegségről, 68%-a kettőről vagy többről.
- A legnagyobb valószínűséggel az Egyesült Államokban élők számára jelentett problémát az egészségügyi számlák kifizetése, a 65 éven felüli amerikaik egyötöde (19%) emiatt nem ment orvoshoz, mulasztotta el kezelést vagy recept kiváltását, míg Norvégiában és Svédországban ez az arány csak 1% volt.
- Leginkább a kanadai, svéd, norvég és amerikai válaszadók látogathatták meg orvosukat már aznap vagy másnap betegség esetén, és részesültek könnyen ügyeleti ellátásban a sürgősségi ellátás igénybe vétele nélkül.
- Az Egyesült Államok az Egyesült Királysággal együtt jól teljesített a krónikus betegségek menedzselésével kapcsolatos területeken: az idős betegek 58 ill. 59%-a beszélte meg ellátási céljait orvosával és kapott világos utasításokat a tekintetben, hogy mikor kell további ellátásért folyamodni. A többi kilenc országban az idős krónikus betegek kevesebb, mint fele jelentette ki ugyanezt.
- Az Egyesült Államokban az idős betegek 78%-a közölte ellátási preferenciáit egy családtag, barát vagy egészségügyi szakember számára arra az esetre, ha maga már nem lenne képes döntéseket hozni. Kétharmada írásos tervvel rendelkezik ilyen eshetőségre egy megbízott megnevezésével, 55%-a írásos tervvel rendelkezik arról, hogy milyen ellátásban kívánnak részesülni életük végén – olvasható az eski.hu ismertetésében.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink