hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Magyarország a hatban van - hátulról

Aki több sebből vérzik, arról korai kijelenteni, hogy lábadozik – írja a Világgazdaság a magyar egészségügyről az OECD által kiadott Health Data 2013-as jelentés adatait idézve.

Megdöbbentő, mennyire nem támasztják alá a legújabb OECD-adatok sem azt a kormányzati kommunikációt, amely szerint ugyanazok a tényezők három éve még egyértelműen az egészségügy válságának jelei voltak, ma már a lábadozáséi – írja a lap.

Az OECD által évente kiadott Health Data 2013-as jelentése szerint ugyan a GDP-arányos teljes egészségügyi ráfordítások a 2009. évi 7,7 százalékról 2010-re 8 százalékra nőttek, ez után viszont 7,9 százalékra estek, ami jelentősen elmarad az OECD-országok 9,3 százalékos átlagától. A hazai ráfordításokból nagyjából csak 5 százalék(pontnyi) a köz-, míg 3 a magánkiadás aránya. Az utóbbi ráadásul folyamatosan emelkedik, mert bár az igénybe vehető ellátási csomagot deklaráltan nem szűkítették, a hozzáférés azonban – éppen a várólisták és a romló színvonalú ellátás miatt – nyilvánvalóan romlott.

A magyarországi vásárlóerő-paritáson számolt 1689 dolláros egy főre jutó éves kiadás nagyjából a felét tette ki a 3339 dolláros OECD-átlagnak. A 34 vizsgált ország közül mindössze öt, Chile, Lengyelország, Észtország, Mexikó és Törökország lakossága egészségügyi ellátására jut kevesebb, mint nálunk – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink