hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nem tudni, hogyan érvényesül a 14 napos szabály

Közérdekű adatigénylést nyújtott be a Magyar Narancs az egészségbiztosítónak, hogy megtudják, miként érvényesül a 14 napos szabály.

Október végén a Magyar Narancs azt kérdezte a NEAK-tól, hogy 2020-ban és 2021 első 9 hónapjában hány 14 napon belüli CT és MRI vizsgálat történt, és hány esetben nem tudta a szolgáltató tartani a 14 napot. Válaszként azt kapták, hogy „a kormányrendelet rendelkezései és az iránymutató eljárásrend a koronavírus okozta járvány idején is hatályban voltak és szigorúan ellenőrzésre és betartásra kerültek. Jól bizonyítja ezt, hogy a járvány ellenére is 3,1 százalékkal növekedtek a klinikai onkológia ellátások esetszámai 2020-ban.”

Mivel kérdésükre nem kaptak konkrét választ, közérdekű adatigénylést nyújtottak be, eredeti kérdésüket kiegészítve azzal, hogy ne csak a 2020-2021-es adatokat, hanem a koronavírus-járvány előtti, 2019-es adatokat is küldjék meg. A kormányrendelet szerint, ha az egészségügyi szolgáltató nem tesz eleget a 14 napos határidőnek, és helyette más, „a NEAK által meghatározott, nem a biztosított ellátására területileg kötelezett szolgáltató végzi el a vizsgálatot”, akkor a vizsgálatot elvégző szolgáltatóval a NEAK számol el „az ellátásra kötelezett szolgáltató tervezett éves keretének terhére”; ezért úgy gondoltuk, a NEAK rendelkezik azokkal az adatokkal, amelyekre rákérdeztünk. Ráadásul október 29-i válaszában a NEAK azt is elmondta, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő fokozott figyelemmel kíséri a rosszindulatú daganatos kórképek klinikai gyanúja esetén jelentett ellátásokat, mind az 14 napos szabály betartása, mind a  beteg további sorsa érdekében.

Október 29-i közérdekű adatigénylésükre november 16-án azt a választ kapták, hogy a NEAK csak 45 napon belül fog válaszolni, a válaszadás ugyanis „a NEAK veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását veszélyeztetné”.

December 14-én végül megérkezett a NEAK válasza, amelyben közölték, hogy a NEAK a kiadni kért adatokkal nem rendelkezik.

Az az intézmény tehát, amely a kormányrendelet szerint ellenőrizni hivatott, hogy a több mint hat éve hatályban lévő szabály szerint megtörténnek-e 14 napon belül a daganatgyanús betegek CT és MRI vizsgálatai, amely meghatározza, hogy milyen szolgáltató végezze el a vizsgálatot, ha egy szolgáltató nem tudja tartani a határidőt, és az az intézmény, amelyik a speciális kóddal ellátott vizsgálatokat végző szolgáltatóval elszámol, nem rendelkezik azzal az adattal, hogy az elmúlt majdnem három évben hány ilyen vizsgálat történt 14 napon belül, és hány esetben nem sikerült tartani a törvényileg előírt határidőt.

(forrás: Magyar Narancs)
hirdetés

Könyveink