hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Nem lehet kötelező a véradás

Nem lehet kötelezővé tenni a véradást, hiába szűkösek a hazai vérkészletek – nyilatkozta az InfoRádiónak Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért felelős szakmai vezetője.

Körülbelül 300 ezer rendszeres véradó van az országban, sokan azonban valamilyen oknál fogva, félelmeik vagy az érdektelenségük miatt nem kapcsolódnak be a mozgalomba és nem válnak véradóvá – mondta a Magyar Vöröskereszt munkatársa.

A szakember egyetértett azzal, hogy nagyban szigorodtak az elmúlt évtizedekhez képest a véradás feltételei, és manapság hosszú kérdőívet kell kitöltenie annak, aki vért szeretne adni, ezzel együtt viszont biztonságosabbá is vált az ellátás. Megváltoztak az utazási szokásaink, rengetegen allergizálódtak – említette példaként, emiatt sokkal részletesebben ki kell kérdezni napjainkban a véradót. Ráadásul vannak több olyan krónikus betegség, mint mondjuk az asztma, amely ugyancsak kizáró ok.

Bár a Magyar Honvédség állományába tartozó katonák, ahogyan más fegyveres testületeknél dolgozók, a rendőrök, katasztrófavédelem munkatársai rendkívül motiváltak, kötelezővé nem lehet tenni a véradást. Azt a helyeztet kerülni kell, hogy valakinek bármilyen érdeke fűződjön ahhoz, hogy egy ilyen segítő tevékenységben részt vegyen, közli a lap.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink