hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Nem ellenőrizte az Emmi a tb-alapokat

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lezárta az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek utóellenőrzését, a 23 feladatból az ellenőrzöttek 11-et határidőben, négyet határidőn túl hajtottak végre.

Az ÁSZ a 2015. december 29. és 2017. január 3. közötti időszakra vonatkozóan végzett utóellenőrzést, amiben értékelte, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.), a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) végrehajtották-e az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek ellenőrzéséről készült, 2015-ben nyilvánosságra hozott jelentés javaslatainak hasznosítására készített intézkedési tervekben vállalt feladataikat. Jelezték: a három részben végrehajtott, illetve az öt végre nem hajtott intézkedés miatt az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok egy része továbbra is fennáll.

Az utóellenőrzés szerint az államháztartáson belüli vagyonkezelő szervezetek részére vagyonkezelésbe adott ingatlanokat az MNV Zrt., az ÁEEK és az NFA nem rögzítette nyilvántartási számlákon. Ezen túl az NFA leltározási szabályzata továbbra sem felel meg a számviteli törvény előírásainak. Az ÁEEK nem vizsgálta felül vagyonhasznosítási szerződéseit és új szerződésmintát sem dolgozott ki. Az Emmi a társadalombiztosítási alapok tekintetében tulajdonosi ellenőrzést nem végzett.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult az érintett szervezetek vezetőihez, mivel a részben vagy nem végrehajtott intézkedések továbbra is kockázatot hordoznak a vagyonnyilvántartás megbízhatóságára, a vagyongazdálkodás szabályosságára.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink