hirdetés
2018. december. 10., hétfő - Judit.
hirdetés

Mi is van a Korányi-projekttel?

A Népszava szerint annyi szabálytalanság kísérte a Korányi-projektet, hogy nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség.

hirdetés

A budapesti Korányi-projekt a 2007-2013-as uniós finanszírozási időszak egyik legnagyobb egészségügyi beruházásaként indult egy 2011-ben elnyert, 100 százalékos, mintegy 8,1 milliárd forintos EU-támogatással. Az Üllői úti klinikai tömbben lévő sürgősségi centrum építését már 2013-ban be kellett volna fejezni, ám az épületet csak 2017 januárjában adták át, és az eredetileg tervezett költségek is megduplázódtak.

Kezdetben egy négyszintes, 12900 négyzetméter alapterületű épületről szóltak a tervek, ám a kormány a Semmelweis Terv keretében jelentősen kibővítette a beruházást. Végül egy nettó 19400 négyzetméter alapterületű épülettömb készült – a csúszás egyik oka éppen az volt, hogy a tervezési, engedélyezési eljárásokat újra kellett indítani. Ennél is súlyosabb mulasztás az: noha a létesítmény kiemelt sürgősségi centrumnak épült, eddig ilyen szerepet nem töltött be a fővárosiak és az agglomerációban élők ellátásában. Az eredetileg tervezett részlegek közül csak a radiológiai központ költözött be az új épületbe, és az egyetem végül ide helyezte át a Karolina útról az ortopédiai klinikáját, valamint átmenetileg itt kaptak helyet a Sportkórház sebészeti ágyai. Az épület egy része azonban ma is üresen áll. Az ott dolgozók szerint a liftek egy része nem is üzemel.

Mint a lap emlékeztet, egy bejelentő Jávor Benedeket, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjét kereste fel az ügy dokumentumaival, amelyekből a politikus az OLAF számára készített beadványt, egyúttal pedig az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatósága figyelmét is felhívta az esetre. Azóta azonban nem reagált senki Jávor Benedek bejelentésére, a feljelentését pedig az év elején elutasította az ügyészség. Most a lap értesülései szerint változott a helyzet, a vádhatóság mégis vizsgálatot indított. Emiatt kérdéseket tettek fel a Semmelweis Egyetemnek, de válaszokat nem kaptak. Azt írták: az ügyben indult nyomozás miatt az egyetem nem adhat bővebb tájékoztatást.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink