hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Leállt a mammográfiás szűrés az Uzsoki utcai Kórházban

Hónapok óta nincs mammográfiás szűrés a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban, derül ki a Szabad Európa összeállításából.

Július közepe óta nincs mammográfiás szűrés, arra nem tudnak időpontot adni az Uzsoki Utcai Kórházban. Az intézmény tájékoztatása szerint rossz a gép, nincs hozzá alkatrész – írja a Szabad Európa.

A portálnak egy olvasó beszélt arról, hogy júliusban próbálkozott először időpontot kérni az Uzsokiban, a gép ekkor már rossz volt. Alkatrészre vártak. Ezt a választ kapta augusztusban és szeptemberben is, már időpontot sem adtak a szűrésre.

A páciens az Uzsoki Utcai Kórház után az Országos Onkológiai Intézetben próbálkozott, de ott sem járt sikerrel. Közölték vele, hogy nem fogadják a zuglóiakat mammográfiára, csak a kerületiekkel tudnak foglalkozni, és tanácsolták, hogy érdeklődjön a népegészségügyi központnál, amely a szűréseket országos rendszerben szervezi. Hosszas próbálkozás után sikerült elérnie a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol azt a választ kapta, hogy nincs alternatíva, ha rossz a gép, nincs ellátás, várnia kell, majd ha lesz alkatrész, mehet szűrésre.

A lap megkereste kérdéseivel az Uzsoki Utcai Kórházat és a népegészségügyi központot is, de hetek óta nem válaszolnak.

Megkeresték a Mamma Zrt.-t is, ahol szintén hiába kopogtattak. A cég egy név nélkül nyilatkozó munkatársa azonban elmondta, náluk is négy hónap a várakozási idő, mert „mindenkit hozzánk küldenek, a János kórházból és a III. kerületből is, mert ők is csak a kerületieket látják el”. Egyre nő a várólistájuk, ha valaki most bejelentkezik, már csak januárra kaphat időpontot.

A cikk azt is felidézi, szakmai szervezetek már a szűrések járvány alatti leállításainál felhívták a figyelmet a lépés várható súlyos következményeire.

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink