hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Mellrák: nemigen törődnek az érintettek a prevencióval

Magyarországon 10-ből négy 50-69 év közötti nő nem jár rendszeresen mammográfiai szűrővizsgálatra, írja a Pénzcentrum.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint 2019-ben az 50-69 év közötti Európai Uniós nők kétharmada (66%) számolt be arról, hogy az előző két évben mammográfiás vizsgálaton vett részt – derült ki a ’European Health Interview Survey-ből’. Az EU-ban tehát átlagosan 10-ből majd 7 nő komolyan veszi a szűrővizsgálatok fontosságát. Igen ám, de az egyes országok prevenciós kedve igencsak eltér egymásétól.

Az összesített EU-s listán ugyanis jól látszik, hogy bőven akadnak olyan nemzetek, amelyek nem érik el az EU-s átlagot. Ilyen ország Magyarország is, hazánkban ugyanis csak az 50-69 évesek 60 százaléka volt az elmúlt 2 évben mammográfiai vizsgálaton. Összetettben ez a 8. legrosszabb aránynak minősül.

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályú magyar nők közül csupán 10-ből 6-an foglalkoznak minőségben is a prevencióval. Ez pedig nagyon veszélyes, főleg annak tudatában, hogy az emlőrák korán felfedezve csaknem teljesen gyógyítható, ráadásul úgy, hogy a korai stádiumban nagyobb az esélye annak is, hogy az emlőket is meg tudják menteni, derül ki a  Pénzcentrum összeállításából.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink