hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Közös tiltakozásra buzdítanak

Szakmai érdekvédők – köztük a háziorvosok szervezete – arra buzdítják az egészségügyben dolgozókat, minél többen menjenek el a Visegrádi Négyek országainak közös tiltakozó demonstrációjára, írja a NOL.

A Visegrádi 4-ek orvosszakszervezetei azonos időpontban és valamennyi (Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában) érintett országban egyszerre demonstrálnak majd november 20-án, jelezve saját kormányaiknak, hogy mennyire elégedetlenek helyzetükkel. Felhívásukban jelzik: a visegrádi koalíció országai a hasonló társadalmi-gazdasági fejlődés hatására alakítottak ki szoros együttműködést a parancsuralmi rendszer végét követően. A közös problémák, melyekkel ezen országoknak meg kell küzdeniük, hatványozottan jelentkeznek a közfinanszírozott társadalmi elosztó rendszerek, így az egészségügy területén.

A hazai érdekvédők, a Magyar Orvosok Szövetsége felhívásában azt írja: a súlyosbodó problémák vezettek oda, hogy 2011 őszén ezen országok orvosszakszervezetei szoros együttműködés mellett döntöttek, megalakítva a Visegrádi Chartát. Ez a szervezet megteremtette a szakszervezetek közös fellépésének a kereteit. Az egészségügyi dolgozók helyzete országainkban méltatlan az általuk végzett felelősségteljes munkához képest, s országonként eltérő mértékben, de a közös problémák adják a tiltakozás alapját.

Így például – mint írják – az egészségügyi kiadások ezekben az országokban jóval elmaradnak az európai átlagtól. Az egyes gyógyító beavatkozásokért utalt díjak messze nem fedezik a költségeket. Az ágazatban dolgozók bére megalázóan kevés, életkörülményeik folyamatosan romlanak. Egyes országokban sor került bérkorrekcióra, ám az sem teljes körű, sem elegendő mértékű nem volt, s az első szakaszát a béremelésnek nem követte a megállapodás szerinti következő szakasz.

Az egészségüggyel kapcsolatba hozható költségek terheit döntően a munkavállalók viselik, a gazdaság egyéb résztvevői kevésbé járulnak ehhez hozzá. Ezzel együtt egyre romlik a szolgáltatáshoz való hozzájutás lehetősége.

Mind a társadalom, mind az egészségügy terén jelentős a korrupció, írja a lap.

hirdetés

Könyveink