hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Könnyítettek, hogy maradjanak

Az egyik legnagyobb idei gyógyszerpiaci újdonságot, a „kedvezményezett státuszú gyógyszer” kategóriát mutatja be cikkében a PharmaOnline.

A törvényalkotók indoklása szerint ennek bevezetése azért vált szükségessé, mert az elmúlt esztendőkben a gyártók több olyan gyógyszer hazai forgalmazását szüntették meg, amelyek eltűnése a magyarországi piacról – bár csak betegek kis csoportját érintette –, terápiás szempontból helyettesíthetetlennek bizonyultak. Magyarán: csekély forgalmuk, s nem egyszer alacsony áruk ellenére nélkülözhetetlenek. Kivonásukat egyébként az érintett cégek azzal indokolták, hogy az adott termékek esetében többe kerül a leves, mint a hús, vagyis az alacsony ár és forgalom okán még a különböző engedélyek költségei illetve a magyar kiszerelés ára sem térül meg. A törvényalkotók e dilemma feloldására vezették be 2014. január elsejétől a kedvezményezett státuszú gyógyszer fogalmát.

A kedvezmény egyébként abban áll, hogy a fenti kategóriába kerülő medicinák mentesülnek a különböző – sok esetben igencsak borsos – igazgatási szolgáltatási díj fizetése alól, s ez a könnyítés vonatkozik az engedélyezéssel, valamint a forgalmazás fenntartásával kapcsolatos pénzügyi kötelezettségekre is. További könnyítés, hogy esetükben akár négy évnél hosszabb időre is köthető támogatás-volumen szerződés, s ami talán a legfontosabb: e készítmények társadalombiztosítási támogatása után nem kell befizetni a 20 százalékos különadót.

Adott indikációban azonban kizárólag egyetlen gyógyszer részesülhet a fenti engedményekből – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink