hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Sok tekintetben Budapesten a legnagyobb a halandósági kockázat

Jelentős eltérések a lakosság egészségi állapotában

Jelentősek az eltérések az ország különböző területein, illetve társadalmi csoportjaiban élők egészségi állapotában. A zalaszentgróti kistérségben például kétszer nagyobb a halandósági kockázat, mint a veszprémiben, ez a mutató azonban sok tekintetben Budapesten a legnagyobb - közölte az Egészségbiztosítási Felügyelet.

Az eltérések egy részét biológiai tényezők, más részét társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek okozzák. Az egyéni tényezők elsődlegesek a lakóhelyi környezethez, de még az egészségügyi ellátás színvonalához képest is. A lakosság egészségi állapota csakis az egyenlőtlenségek csökkentésével egyidejűleg javítható - derül ki az EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. tanulmányából.
A megyéket és a fővárost összehasonlítva a keringési halálozás kockázata Békésben, a daganatos halálozásé pedig a fővárosban a legnagyobb.
A betegségek kialakulása nagyban függ az iskolai végzettségtől: az alapfokú végzettségűek kockázata 1,6-szer nagyobb, mint a felsőfokúaké. A nem dolgozók hátránya 1,8-szeres, a nagyon rossz anyagi helyzetben lévőké pedig 1,9-szeres volt.
Azoknál, akik nehéz helyzetükben  nem számíthatnak családra, barátokra, az egészség megromlásának kockázata csaknem másfélszeres volt azokhoz képest, akiknek van segítségük a közvetlen környezetükben. "A lakóhelyi környezet hatása - beleértve az egészségügyi ellátás színvonalát is - nagyrészt az egyéni tényezőkön keresztül jut érvényre, a környezet közvetlen hatásának jelentősége másodlagosnak bizonyult" - állítja az Egészségbiztosítás Felügyelet.

 

Medical Online/MTI 

 

cimkék

hirdetés

Könyveink