hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Így reagált a tárca az ÁSZ legutóbbi vizsgálataira

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma további lépéseket tesz a kórházak szabályszerű, fenntartható működésének megteremtéséért.

A kormány célja a kórházak szabályszerű, fenntartható működésének megteremtése. Az intézmények adóssága a balliberális korszak egyik súlyos mulasztása, mert a folyamatos pénzkivonás miatt 2010-re az adósságállomány megközelítette a 130 milliárd forintot, a 2010-es kormányváltás óta azonban kevesebb mint felére csökkent a kórházak adósságállománya – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kinevezése óta határozott lépések történtek az egészségügyi intézmények fenntartható, átlátható és szabályszerű működésének megteremtésére, és az Emmi további lépéseket tervez.

A jelenlegi hiány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős. Ezek közül 13 intézménynél már most is költségvetési felügyelő segíti a pénzügyi működést. Az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítése érdekében kontrolling és monitoring rendszer épül ki, továbbá a járó- és fekvőbeteg szakellátás finanszírozása is módosul. Emellett a már megtett határozott lépések, például az öt nemzeti egészségprogram, az alap- és sürgősségi ellátás megújítását célzó programok is korszerűbb struktúra irányába mozdítják az egészségügyi ágazatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetése nem csak az egészségügyi intézmények stabil gazdálkodásának megteremtését, fenntarthatóságát, hanem annak szabályszerűségét is fontosnak tartja, aminek elérésében partnerként tekint az Állami Számvevőszékre.

hirdetés

Könyveink