hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Megérkeztek a költségvetési felügyelők

A Népszava szerint a héten már megérkeztek az állami kórházakba a költségvetési felügyelők, akik a tárca megbízásából dolgoznak.

Munkába álltak a kormány megbízottai a kórházakban, amelyeket az ÁSZ és a szaktárca is vizsgál. Újabb kórházak ellenőrzéséről számolt be az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön, amely az emberi erőforrások miniszterétől azt kérte: keresse meg és vonja felelősségre a szabálytalan működés felelőseit. A Népszava hiába érdeklődött a szaktárcánál, hogy a felelősség számonkérésének milyen formái lehetnek az ÁSZ vizsgálat nyomán, lapzártáig nem kaptak választ.

Néhány hete, amikor az ÁSZ elnöke azt találta mondani, hogy pénzügyi szempontból botrányos állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein, a kórházszövetség azonnal reagált és vitatta az ÁSZ-jelentésben leírtakat, majd szakmai konzultációra hívta a számvevőszék elnökét. Ő ezt azzal utasította el: „Az ÁSZ-nak nincs vitája a Magyar Kórházszövetséggel, sem a találkozót kezdeményező másik szervezettel, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével. Ezek ugyan nem ellenőrzött szervezetek, ugyanakkor az elnökségeikben lévő tisztségviselők maguk is az ÁSZ korábbi, illetve jelenleg is folyamatban lévő ellenőrzéseiben érintett egészségügyi szervezeteket vezetnek.” Azt pedig nem teheti meg az ellenőrző hivatal vezetője, hogy az ellenőrzöttekkel találkozzon.

A nyári ÁSZ vizsgálat óta a minisztérium is felállította a maga kórházi működést elemező csapatát. Fábián Attila, az Egészségbiztosítási Alap működtetéséért felelős helyettes államtitkár irányításával a következő két évben 16 intézményt világítanak át, az első négy kórház működésének elemzése el is kezdődött. Azt vizsgálják, hol, milyen gazdálkodási megoldásokat alkalmaznak, mit csinálnak jól a pozitív szaldós, és mit csinálnak rosszul a tartozást felhalmozók.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink