hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Magyar Nemzet: Káslernek sikerülhet

Kásler Miklósnak így még össze is jöhet az, amivel elődei hiába próbálkoztak: új alapokra helyezheti a kórházak finanszírozását, írja a Magyar Nemzet.

Nem nagyon szokás egyszerre nagy tételben cserélni Magyarországon a kórházigazgatókat, az emberi erőforrások miniszterétől származó információk szerint most is csak alig tucatnyian aggódhatnak a jövőjükért a több mint száz intézményvezető közül.

Bár neveket még nem tudni, úgy hírlik, ők állnak a rendszeresen túlköltekező kórházak élén, amelyek miatt az Állami Számvevőszék igen markáns következtetésre jutott a magyarországi kórházakat illetően. Az ÁSZ elnökének azon kijelentései alapján pedig, mint hogy „ősbűn, hogy a kórházak egy része többet költ, mint amennyi pénz kifizetésére jogosult lenne” vagy hogy „elképzelhető, hogy a kórházigazgatók szórják el a pénzt”, minimum azt gondolhatnánk: a kórházakban vagy totálisan dilettánsok, vagy megrögzött gonosztevők garázdálkodnak.

Azt ugyan Domokos László is elejtette egy-egy félmondatban a nyilatkozataiban: megeshet, hogy a kórházak eladósodását a feladataikhoz képest kapott alacsony támogatás okozza, de ki figyel erre, amikor a szalagcímekben sokkal mutatósabb, több kattintást hoz az online felületen, hogy rosszul gazdálkodnak a kórházigazgatók.

Az ÁSZ-nak természetesen az a dolga, hogy odacsapjon, ahol lazulni látszik a költségvetési fegyelem. Az egészségügyet irányító szakminisztériumnak meg az, hogy bemutassa: a kórházak speciális költségvetési intézmények, betegeket ellátni nem lehet kizárólag Excel-táblákból.

Az Emminél azonban már készül a kormány-előterjesztés, amiben a szorosabb költségvetési kontroll mellett állítólag alapvető finanszírozási átalakításokra is javaslatot tesznek. Ez annyit tenne, hogy a valós költségeket figyelembe vevő támogatási rendszert alakítanának ki, ami jelentős előrelépés lehet a racionális, fenntartható gazdálkodás irányába az egészségügyi intézményekben. Ezt ma már nemcsak az Emmiben, hanem a Magyar Nemzeti Bankban és a Pénzügyminisztériumban is belátják, elég csak belelapozni az MNB és a kormány versenyképességi programjába. Kásler Miklós miniszternek így még össze is jöhet az, amivel elődei hiába próbálkoztak, és új alapokra helyezheti a kórházak 1990-es évek óta, tehát csaknem harminc éve változatlan finanszírozási rendszerét.

A teljes írást a Magyar Nemzet közli.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink