hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Hónapok óta fizetésképtelenek a kórházak

Tavaly novemberben volt akkora adósságuk a kórházaknak, mint az idén július végén, év végére hatvanmilliárd felett lehet a kifizetetlen számlák összege, írja a Világgazdaság.

Tovább halmozódtak az egészségügyi intézményekben a kifizetetlen számlák, a kórházak már kilenc hónapja nem fizetnek a medtech beszállítóknak. Július végi tartozásállományuk egy hónap alatt 4,5 milliárd forinttal, 46 milliárd forintra nőtt – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.

A hitelezők száma nem változik érdemben, az intézmények körülbelül 4,5 ezer beszállítónak tartoznak, de az adósság júliusi végi szintje megegyezik a tavaly novemberivel – hívta fel a VG figyelmét Rásky László, a legnagyobb kórházimedicina-beszállítókat tömörítő szervezet, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. Attól tart, hogy ha a kormány nem intézkedik mihamarabb az adósság rendezéséről, az az év végére bőven 60 milliárd forint fölé nőhet.

Kiemelte, hogy a kisebb vállalkozások már nagyon nehezen működnek a kifizetetlen számlák miatt. Rásky László szerint mihamarabb szükség lenne az egészségügyi intézmények finanszírozásának újragondolására és adósságuk rendezésére. Az OSZ a nyár végén formális tárgyalásokat kezdeményez az illetékes kormányszervekkel, közli a lap.

hirdetés

Könyveink