hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Rásky: Van terv a finanszírozás szabályainak módosítására

Rásky László szerint év végére 6 milliárd forintra szeretnék leszorítani a kórházak adósságát, közli az atv.hu.

Május végére 9 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága az április végi számokhoz képest, így az adósságállomány már eléri a 42 milliárd forintot. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint leginkább az orvostechnikai eszközbeszállítókat érinti az adósság nagysága, ekkora adósságállománynál ugyanis már az adósság fele őket érinti.

Rásky László az ATV Start című műsorában arról beszélt: az elmúlt másfél évben speciális helyzetbe kerültek a kórházak, a vírushelyzet miatt többször leállította a kormány a halasztható műtéteket, vagyis a kórházak csak a sürgősségi műtéteket végezték el a Covid-ellátáson kívül. Közben a kormány változtatott a finanszírozáson: korábban teljesítményfinanszírozás volt, az elvégzett ellátások után kapták a finanszírozást, de mivel leállt a „normál” működés, átlagfinanszírozásra tértek át, vagyis valamennyivel kevesebb pénzt kaptak, miközben a koronavírusos betegek ellátása sokba kerül. A covidos betegek ellátásának eszközigénye is jelentősebb, főleg az intenzív osztályon, és mikor elindult az oltási program, az egészségügyi intézmények jelentős szerepet vállaltak – ez elsősorban a munkaerőköltségben jelentett pluszt, ezek mind növelték az adósságot.

Rásky szerint módosítani kellene a finanszírozás szabályait. Erre van terv, erről a napokban értesültek az Országos Kórházi Főigazgatóságtól: azt a pontrendszert, ami alapján a finanszírozás történik, módosítani fogják. Emellett többletforrást kell juttatni a rendszerbe. Rásky László hozzátette: a főigazgatóság szerint év végére 6 milliárd forintra szeretnék leszorítani a kórházak adósságát, szerinte ez teljesíthető, ha minden feltétel teljesül.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink