hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Havas Szófia szomorú jövőt lát

A kabinet korábbi döntései és a most tervezett intézkedései újabb egészségügyi dolgozókat üldöznek el Magyarországról – írja a Népszava.

A lap idézi Havas Szófiát, az MSZP egészségpolitikusát, aki szerint nagy a veszélye annak, hogy a kórházigazgatók, mivel az nem kötelező számukra,  - a fenntartó nyomására - nem, vagy nem az elvett nyugdíj teljes összegét ítélik majd meg a korhatáron túl is dolgozóknak. Ugyanis „ezek az intézményvezetők pontosan tudják, hogy az illetménykiegészítés lehívásával és kifizetésével a betegellátástól, azaz a kórházuk finanszírozásából vonják el a pénzt”.

Havas szerint a költségvetésben nincs is forrás az elvett nyugdíjak visszapótlására. A kabinet a Nyugdíjbiztosítási Alapot jelölte meg fedezetül, ám az egyfelől csak járulékok nélkül tartalmazza a nyugdíjak összegét, másfelől az csak nyugellátás kifizetésére szolgálhat. A szükséges 6-7 milliárd forint átcsoportosítását pedig nem kezdeményezte a kabinet.

Abból, hogy a kormány vizsgálná a megbízási és a vállalkozási jogviszonyok keretében való kórházi foglalkoztatás átalakítását, Havas egyenesen azt szűrte le, hogy az orvosok a jövőben kötelezően közalkalmazotti státuszba kerülhetnek.

Pedig „a hiányszakmákban dolgozó orvosok - mint például az altatóorvosok -, vállalkozóként a kórházaktól magasabb bért tudnak kialkudni, és több helyen is munkát vállalnak. Így ha őket visszakényszerítik a közszférába, akkor el fognak menni az országból, így újabb több ezer orvos elveszítésével fenyeget a kormányzati terv” –olvasható Havas Szófia jóslata a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink