hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

H1N1: járvány és politika

A megbetegedési arány elérheti a járványküszöböt.  A Fidesz szerint a kormány „bizniszt" csinál a H1N1-oltásból, az MSZParra kéri a Fideszt: ne akarjon politikai hasznot húzni a járványból.
Székely Tamás egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy az elmúlt heti jelentés szerint 16.700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A múlt heti és e hét eleji iskolabezárásokra figyelemmel azonban előfordulhat, hogy az e heti megbetegedések száma eléri a 20 ezret, ami a járványküszöböt jelenti. Az egészségügyi miniszter azt mondta: oltóközpontokat jelölt ki az egészségügyi kormányzat, hogy megkönnyítse az új influenzavírus elleni oltóanyaghoz való hozzájutást a lakosság számára.
Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt közölte: eddig 3257 óvodában és iskolában kezdődött meg a gyerekek oltása a H1N1-vírus elleni oltóanyaggal. A mintegy egymilló óvodás és általános iskolás 10-15 százaléka kapta már meg a védőoltást.

Eközben újabb oktatási intézményeket zárnak be Fejér megyében az influenza miatt; Iszkaszentgyörgyön az iskolában és az óvodában is egyhetes szünetet rendeltek el, bár Parajdi Cecília jegyző tájékoztatása szerint eddig egyetlen gyermeknél sem mutatták ki a H1N1-vírust. Bezárták a szári Német Nemzetiségi Óvodát is, ahol a gyerekek 70 százaléka hiányzott, de H1N1-et még ott sem mutattak ki. Egyhetes kényszerszünet lesz Székesfehérváron a Gyöngyvirág Óvodában is. Fejér megyében tanítási szünet van még a móri Perczel Mór Szakképző Iskolában és Kollégiumban, a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskolában és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában, valamint a Püspökkertvárosi Óvodában. Móron három, Székesfehérváron egy gyermek szervezetében mutatták ki a H1N1 vírust.

Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa sajtótájékoztatóján azt mondta: azért drága az új típusú influenzavírus elleni oltóanyag, mert az állam ebből is üzletet csinál, a járványból is hasznot akar húzni. A vakcina „rosszízű biznisz áldozata lett" —fogalmazott.

Az MSZP erre reagálva közölte: arra kérik a Fideszt, hogy ne akarjon politikai hasznot húzni a járványból, hiszen az állam az oltóanyaggal kapcsolatos egyéb kiadásokat, a kiszállítás, a készletezés költségét, térítésmentes oltások esetén a háziorvosoknak fizetendő összeget fedezi az oltóanyag ára és a patikában fizetendő díj különbözetből.

Az MDF kezdeményezi, hogy a parlamenti pártok közös felhívásban álljanak ki a H1N1 elleni védőoltás mellett — erről Pusztai Erzsébet, a párt népjóléti kabinetvezetője beszélt. Minden politikai szereplő közös felelőssége, hogy a bizonytalanság fokozása helyett egyértelművé tegye: nincs miért félni a magyar oltóanyagtól, mert teljesen megbízható — emelte ki.

MTI


cimkék

hirdetés

Könyveink