hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Feltárták a hazai érgyógyászati ellátás területi sajátosságait

Lezárult a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) Országjárás Programja, közölte a társaság.

Az érgyógyászok 2019-2022 között tudományos adatgyűjtést folytattak az ország összes megyéjében. Az érgyógyászat helyi képviselőivel folytatott beszélgetéseik során megismerték a helyi adottságokat. Feltérképezték az érbeteg ellátás helyzetét, nehézségeit. Feltárták a humánerőforrás, az ellátás minőségi mutatói területén mutatkozó területi egyenlőtlenségeket. Utóbbiak során bemutatták a magyarországi amputációk országos és területi adatai, valamint az alsó végtagi érbeavatkozások jellemzői, írja az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében a MAÉT.

Az érgyógyászat így megrajzolt térképét látva számos kitörési pont fogalmazható meg. Ilyenek a magasabb szintű, kórházakhoz kötött érbeteg ellátás centralizációja és a járóbeteg érellátás egységes, járási szintű elérhetőségének biztosítása. Mindezek képezik az "Egészséges Magyarország 2021-2027" program érgyógyászati ágazati stratégia kiinduló pontját.

Mint fogalmaznak: a koronavírus járvány csillapodásával szükség van arra, hogy az érgyógyászok visszataláljanak az érbetegekhez, és az érbetegek széles körű ellátása minden területen ténylegesen valósuljon meg. Csak így képzelhető el, hogy olyan mutatók esetén, mint az alsó végtag elvesztésének aránya, érdemi javulást remélhessünk, közli a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság.

(forrás: Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink