hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Irányelv készült a krónikus vénás betegség ellátásáról

A krónikus vénás betegség ellátásáról címmel az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával készített egészségügyi szakmai irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Angiológia és érsebészet Tagozata.

A krónikus vénás betegség (KVB) világszerte, így hazánkban is rendkívül gyakori és jelentős életminőség-romlás okozója. A betegségben szenvedő egyének előfordulási gyakoriságának meghatározását nagyban segíti a KVB nemzetközileg elfogadott osztályozása, vagyis a Clinical Etiological Anatomical Pathophysiological (CEAP).

Egyik átfogó nemzetközi tanulmány eredményei a magyar népességre leosztva 66 százalékos visszér-gyakoriságot mutattak. A vénás betegség legsúlyosabb formája, a lábszárfekély 1-2 százalékban fordul elő.

A KVB diagnózisáról és kezeléséről szóló egészségügyi szakmai irányelv nagy klinikai jelentőséggel rendelkezik a betegek ellátásában. A legújabb tudományos eredmények és a legkorszerűbb ismeretek felhasználásával készült ajánlások fontos útmutatást nyújtanak a mindennapi gyakorlatban a krónikus vénás betegségben szenvedők kezelésében a szakorvosok számára.

Az egészségügyi szakmai irányelv elősegíti a döntést a vénás betegek ellátásában annak érdekében, hogy egységes elvek alapján történjen a diagnosztika, a kezelés, és a betegek utógondozása.

"A krónikus vénás betegség ellátásáról" című egészségügyi szakmai irányelv megjelentetésével és alkalmazásával elérni kívánt legfontosabb célok közé tartozik a betegség korai felismerésével, a jobb kezelési eredmények elérése, a korszerű diagnosztika alkalmazásával a leghatékonyabb kezelési módszerek kiválasztásának elősegítése, az optimális kezelés megvalósítása a legújabb tudományos eredmények ismeretében, valamint a magasabb életminőség biztosítása e betegek számára.

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés