hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Tömeges felmondásra operatív testület

Ha valóban a tömeges felmondást választanák az egészségügyi dolgozók, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vezetésével létrejön egy ágazati operatív testület, amely a szükséges lépéseket megtervezi és megteszi – közölte az államtitkárság.

Tájékoztatást kért az államtitkárság az országos tisztifőorvostól arra vonatkozóan, hogy az egészségügyi dolgozók felmondóleveles, illetve az önkéntes túlmunkát visszautasító nyilatkozatai miatt várható-e az ország bármely pontján ellátási zavar. Az adatok beérkezése után dönt az államtitkárság a további lépésekről.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága "minden körülmények között az emberek oldalán áll, és a biztonságos betegellátást tartja szem előtt". Az államtitkárság készen áll további egyeztetések folytatására – hangsúlyozták, azt is kiemelve: mostanáig is számos olyan intézkedést hoztak, amely az egészségügyben dolgozók élet- és munkakörülményeit javítja. Többek között eltörölték a rezidensek "röghöz kötését", egyszerűsödött a szakorvosképzés rendszere, a nyáron elindították a Rezidens Támogatási Programot, amelyben a Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén 600 szakorvosjelölt, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig 16 szakgyógyszerészjelölt kap a képzése alatt havonta 100 ezer forintos támogatást, a hiányszakmákban munkát vállalók pedig a diplomás minimálbér 50 százalékának megfelelő állami támogatást kapnak.

Az orvosok és a szakdolgozók életkörülményinek, továbbképzésének támogatására szélesítették a bérpótlékban részesülők körét, egy kötelező elméleti továbbképzést az állam támogat, továbbá a jövőben Magyarországon is elismerik a külföldi munkavégzés, külföldön teljesített továbbképzési kötelezettségét, "ezzel elősegítendő a hazatérő orvosok visszakapcsolódását az egészségügyi ellátás rendszerébe".

Mindezek mellett az alapellátást segítésére is számos intézkedést hoztak, ilyen a praxisjog megújítása vagy a pályakezdő orvosok praxisvásárlásának támogatása – írta az államtitkárság, hangsúlyozva, hogy már az eddigi intézkedéseiknek is kimutatható eredményük van. Ugyanis míg 2010-ben mindössze a végzettek 62 százaléka, 2011. november 10-ig a végzett orvosok 90 százaléka lépett be a szakorvosi képzésbe.

Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke december közepén sajtótájékoztatóján azt mondta: a felmondólevelek száma december elején meghaladta a 2500-at. Már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvosellátottságát.

A Magyar Rezidens Szövetség kedden az MTI-hez is eljuttatta Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelét, amelyben a kormányfő személyes beavatkozását kérték az ágazatban kialakult szakemberkrízis megoldása érdekében.

A rezidensek szerint elérkezett a "sorsdöntő pillanat", amikor ki fog derülni, hogy fontosak-e a kormányzat számára. Most Orbán Viktortól azt várják: "mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára, biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink