hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Ellátás és behajtás

A Miniszterelnökség szerint is elfogadhatatlan, hogy behajtókkal fenyegeti egy kórház egy kislány édesanyját, írja a Napi.hu.

A három és fél éves kislány külföldön született, másfél éve költözött haza a szüleivel együtt. Édesanyjának van taj-kártyája, a kislányét másfél éve nem sikerült megkapni. A gyereket néhány napja negyven fokos lázzal kórházba vitték, ahol megvizsgálták, vért és vizeletmintát vettek, majd betegen hazaküldték és 25 ezer forintról kiállították a számlát. Az anyával pedig közölték, ha nem fizet, behajtókat küldenek rá, írja a Napi.hu.

A Miniszterelnökség reagált az ügyre, azt írják, "valóban elfogadhatatlan, hogy egy egészségügyi intézmény behajtókkal fenyegesse a szülőket, mert nem tudják kifizetni a lázas gyermek kórházi számláját."

A taj-kártyával kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal  semmiben nem hibázott. Az édesanya 2016. május 31-én benyújtotta gyermeke taj-kártya igényét, melyhez csatolta a kislány okmányainak másolatát. A hivatal hiánypótlásban kérte a kislány gondviselőjét, hogy csatolja a külföldi biztosítási jogviszonyának fenn nem állását igazoló dokumentumot.

Az édesanya tavaly júniusban benyújtotta gyermekére vonatkozó E 104-es jelű igazolás beszerzése iránti kérelmét is, melynek alapján a hivatal eljárást indított, megkeresve a brit egészségbiztosítási szervet, többszöri megkeresésre már idén februárban azt a választ kapták, hogy helybenlakására, vagy annak megszűnésére vonatkozóan csak a szülő által írt hozzájáruló nyilatkozat alapján szolgáltatnak adatot.

Erről még februárban értesítették az anyukát, aki májusban az ügyfélszolgálaton benyújtotta a kért nyilatkozatot, amelyet a hivatal 2017. június 01-jén megküldött a brit biztosító részére, ahonnan a várt igazolás a mai napig nem érkezett meg – írja a Miniszterelnökség. Tájékoztatásuk szerint amennyiben a külföldi biztosító igazolja azt, hogy a kislánynak nincs biztosítása az Egyesült Királyságban (helybenlakás alapján sem), kiállítható a taj-kártya.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink