hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága

Október végére 55 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága, mondta Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója a Napi.hu-nak.

Egy olyan csomagot teszünk le hamarosan a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is. Nem az a megoldás, hogy folyamatosan többletforrásokra vár az egészségügy, újdonság lesz, hogy több pályázati forráshoz is juthat majd a szektor  – mondta Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató a Digital Health Summiton a Napi.hu kérdésére egy panelbeszélgetés keretében.

A kórházi várólistákon a pandémia előtt 2019-ben 24 ezren voltak, most 44-45 ezer beteg vár valamilyen beavatkozásra, ez körülbelül tízhavi lemaradásnak felel meg – mondta Kiss Zsolt.

Az intézmények minősítési rendszerének átalakításával kapcsolatban van egyfajta társadalmi igény is, hogy transzparensek legyen ezek az információk, hogy melyik kórházban milyen eredményességgel valósulnak meg az ellátások – erről Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató beszélt. Az orvosbéremelések után csökkent a elvándorlásuk is, a hamarosan megvalósuló szakdolgozói béremeléssel pedig 36 százalékra csökkenhet a bérolló az ápolók és az orvosok között.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink