hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Így őrizhető meg az egészségügyi eszközellátás biztonsága

Az egészségügyi eszközellátás biztonsága csak fenntartható gazdálkodási környezetben őrizhető meg – írja közleményében az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ).

Gyökeresen átalakult az elmúlt években az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközök és berendezések előállításának gazdasági környezete. Az ellátási láncok fokozott sérülékenysége miatt a jelenlegi helyzetben a biztonságos orvostechnikai eszközellátás fenntartásához az államnak biztosítania kell a szektor számára a fenntartható gazdálkodás lehetőségét.

A koronavírus járvány és az ukrajnai háború a világgazdaságban is rendkívüli helyzetekhez vezetett. Az időről időre fellépő váratlan alapanyaghiányok, üzemleállások és szállítmányozási nehézségek előre nem tervezhető módon korlátozzák az orvostechnikai szektor előállítási kapacitását.

Egyes nyersanyagok és alkatrészek elégtelen kínálatának negatív hatásai a közvélemény számára is ismertek, hiszen a chiphiány miatt ma egy új autóra akár egy évet kell várni, a cellulózhiány miatt pedig a boltokban időnként csak limitált mennyiségű higiéniai papírterméket vásárolhatunk – mondta Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) igazgatója.

Kevesebben tudják, hogy ez az egészségügyi termékek ellátását is hátrányosan érinti, hiszen chipekre az elektronikus orvosi berendezések (pl. képalkotó és sugárterápiás eszközök, defibrillátorok), cellulózra pedig az inkontinencia eszközök és kötszerek gyártásához is szükség van – tette hozzá a szakember.

Súlyosbítja az orvostechnikai szektor helyzetét, hogy az energiahordozók drasztikus drágulása és a forint árfolyamgyengülése jelentősen megnövelte az egészségügy számára nélkülözhetetlen termékek előállítási és szállítási költségeit. Az ETOSZ igazgatója szerint az ellátási láncok sérülékenysége még hosszabb ideig fennmaradhat, ezért a jövőben további kínálati problémákra kell készülnünk.

Ha valamely egészségügyi termékcsoportban a gyártókapacitások globálisan beszűkülnek, a hiánytermékekhez elsősorban azok az országok férhetnek hozzá, amelyek kiszámítható és fenntartható működést biztosítanak az ellátási lánc szereplői számára. Ennek két dimenziója van: a termék nemzetközi mércével mért piacképes fedezete, valamint annak határidőben történő kiegyenlítése. Magyarországon ma mindkét dimenzióban kihívásokkal szembesülnek az orvostechnikai cégek – mutatott rá Rádai Tamás. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a kifizetetlen kórházi számlák halmozódásának régóta fennálló problémája a jelenlegi helyzetben extra kockázatot jelent, továbbá már van konkrét példa arra is, hogy egy Magyarországon piacvezető gyógyászati segédeszköz gyártó maga kezdeményezte a termékei kivonását a társadalombiztosítási finanszírozásból, nem vállalva tovább a veszteséges forgalmazást.

Az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése kiemelten fontos a járványügyi és háborús veszélyhelyzet okozta nehézségek elleni védekezésben. Az orvostechnikai eszközellátás stabilitásának megőrzése fenntartható és kiszámítható gazdálkodási környezet megteremtését igényli, ezért az iparág egyeztetést kezdeményezett a szaktárcával. Az ETOSZ üdvözli a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának nyitottságát a szakmai párbeszédre, és az egyeztetések során támogatni kívánja a döntéshozókat az ellátásbiztonság megőrzésében, a védekezés szempontjából kiemelt fontosságú termékcsoportok azonosításában.

hirdetés

Könyveink