hirdetés
hirdetés
2017. november. 24., péntek - Emma.
hirdetés

Csoda Nyíregyházán: az ügyvéd és ügyész együtt buktak a bíróságon

Elutasította az Egészségügyi Holding (EH) Zrt. korábbi vezérigazgatója előzetes letartóztatásának megszüntetésére, illetve házi őrizetének elrendelésére irányuló ügyészi és védői indítványokat a Nyíregyházi Városi Bíróság - tájékoztatta a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese, szóvivője hétfőn az MTI-t.

hirdetés

A hűtlen kezeléssel gyanúsított Kiss Zoltán Tamás előzetes fogva tartása így továbbra is május 10-ig tart.

Nyakó Zsuzsanna elmondta: a megyei főügyészség, valamint a meghatalmazott védő által benyújtott indítványok indoklása szerint a gyanúsított munkaviszonya megszűnt az EH Zrt.-nél, így szerintük az előzetes letartóztatás elrendelésének és meghosszabbításának indoka sem áll már fenn. Emellett kisebb a lehetősége annak, hogy a tanúkat és a gyanúsítottakat vallomásuk megtételében befolyásolja, így az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok a gyanúsított házi őrizetének elrendelésével is biztosíthatók.

A bíróság szerint azonban a gyanúsítottal szemben az előzetes letartóztatás elrendelésének, illetve meghosszabbításának feltételei változatlanul fennállnak - indokolta a döntést a szóvivő. Mint azt Nyakó Zsuzsanna kifejtette, egyrészt a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésének alapos a gyanúja, másrészt megalapozottan feltételezhető, hogy szabadlábra helyezése esetén a gyanusított a tanúk befolyásolásával megnehezítené, illetve veszélyeztetné az eljárást.

A végzés ellen az ügyész, a gyanúsított és annak védője is fellebbezést jelentettek be.

A négy kórházat működtető holding volt vezérigazgatóját február 7-én vette őrizetbe a rendőrség, a bíróság pedig február 10-én meghozott végzésével elrendelte a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsított intézményvezető egy hónapra szóló előzetes letartóztatását. Márciusban a városi bíróság - a megyei főügyészség indítványára - két hónappal, május 10-ig meghosszabbította Kiss Zoltán Tamás előzetes letartóztatását.

Az Egészségügyi Holding Zrt. élére időközben másik vezetőt neveztek ki, mivel az államosítással formailag megszűnt  Kiss Zoltán Tamás tisztsége.

A februárban megindított nyomozás eredetileg a holding két közbeszerzési eljárását érintette: a gyanú szerint egy vezérlési-irányítási számítógépes program, illetve egy automata gyógyszerelő rendszer beszerzéséhez kötődően történtek szabálytalanságok.

A nyomozás emellett további szabálytalanságokat is feltárt: a vezérigazgató az egyik személyi asszisztensét egyéni vállalkozóként és munkaszerződéssel is alkalmazta ugyanarra a munkakörre.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink